Χ. Καρζάι: «Το Αφγανιστάν επιθυμεί την εθνική του κυριαρχία»

Χ. Καρζάι: «Το Αφγανιστάν επιθυμεί την εθνική του κυριαρχία»

Την επιθυμία του να αποκτήσει το Αφγανιστάν την εθνική του κυριαρχία και δει σήμερα εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Λόγια Ζίργκα.

Μάλιστα, ο Χαμίντ Καρζάι αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για μια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, πρόσθεσε  πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι οι σχέσεις «δύο ανεξάρτητων χωρών», μιλώντας στη Λόγια Ζίργκα που πραγματοποιείται στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Συγκεκριμένα, η αφγανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια στρατηγική συνεργασία με την Ουάσινγκτον που θα καθορίσει την αμερικανική παρουσία, μετά την αποχώρηση στο τέλος του 2014 του συνόλου των περίπου 140.000 μελών της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, και ειδικά την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο αφγανικό έδαφος.  

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες "θέλουν στρατιωτικές βάσεις, θα τους το επιτρέψουμε γιατί είναι προς όφελος μας: θα πάρουμε χρήματα και οι δυνάμεις μας θα εκπαιδευτούν", είπε χαρακτηριστικά ο αφγανός πρόεδρος.

Πιο αναλυτικά,  ανάμεσα στις προϋποθέσεις της στρατηγικής συνεργασίας, ο πρόεδρος Καρζάι έχει απαιτήσει από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εφόδους σε κατοικίες αφγανών πολιτών και τις νυχτερινές επιχειρήσεις τους, που εξοργίζουν τους Αφγανούς.