ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ομπάμα: «Προτεραιότητα μας η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού»

Μ. Ομπάμα: «Προτεραιότητα μας η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού»

Την δέσμευση του ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δεν θα επηρεαστεί από τις περικοπές του προϋπολογισμού, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός ηγέτης σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας επεσήμανε ότι : «Θα καταστήσω κάτι σαφές: οι ΗΠΑ θα τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους θέματα και θα μειώσουν τις δαπάνες, αλλά αυτή η περιοχή θα πρέπει να ξέρει πως όταν επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα, έχω ζητήσει από την ομάδα εθνικής ασφάλειας να θέσει ως προτεραιότητα την παρουσία μας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού».

«Συνεπώς, οι περικοπές των αμυντικών δαπανών δεν θα αποβούν σε βάρος της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη στον Ειρηνικό και είμαστε εκεί για να μείνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου Ομπάμα γίνονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στην Αυστραλία. Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν έντονα Κίνα και Ινδονησία.

Σε πρώτη φάση, η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει από τα μέσα του 2012 στη βόρεια Αυστραλία 250 Πεζοναύτες και ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά στους 2.500. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις "ευαίσθητες σχέσεις" με την Κίνα, απηύθυνε έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ και προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι το τίμημα που θα πληρώσει για την διάδοση των πυρηνικών θα είναι μεγάλο.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε να διευθετήσει "με ειλικρίνεια" με το Πεκίνο τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρας, προσπαθώντας να οικοδομήσει μια σχέση συνεργασίας με την Κίνα.

"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας σχέσης συνεργασίας με την Κίνα, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς προς το Πεκίνο σχετικά με τον σεβασμό των διεθνών κανόνων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού λαού", τόνισε.

"Όλα τα κράτη (Ασίας-Ειρηνικού) έχουν μεγάλο συμφέρον η Κίνα να ζει ειρηνικά και με ευημερία. Θεωρούμε την Κίνα ως έναν εταίρο μας που ίσως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και της διάδοσης των πυρηνικών", υπογράμμισε ο Ομπαμα.

Για την Βόρεια Κορέα, ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η μεταφορά από την Πιονγκγιάνγκ πυρηνικού υλικού προς άλλες χώρες θεωρείται ως μια σοβαρή απειλή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Καθιστούμε τη Βόρεια Κορέα απόλυτα υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή», τόνισε ο Ομπάμα.Τέλος, αναφερόμενος στη Μιανμάρ ο Ομπάμα είπε: "η Αούνγκ Σαν Σούου Κιι δεν βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό, πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί και η κυβέρνηση έχει αρχίσει τον διάλογο. Όμως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε για μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ".