ΚΟΣΜΟΣ

Μελβούρνη: Η επίθεση με μαχαίρι έχει συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Μελβούρνη: Η επίθεση με μαχαίρι έχει συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε η φονική επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μελβούρνης ανακοίνωση η αυστραλιανή αστυνομία.

«Υπάρχουν συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ιαν Μακ Κάρντεϊ, υπαρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη, έπειτα από ερώτηση εάν έχουν αποδειχθεί συνδέσεις της επίθεσης με την τζιχαντιστική οργάνωση. Νωρίτερα το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε παράλληλα ότι η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στην χώρα παραμένει σε «πιθανό» επίπεδο, στο μέσο της κλίμακας τρομοκρατικής απειλής. «Το ριζοσπαστικό, βίαιο, εξτρεμιστικό Ισλάμ είναι αντίθετο με τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μόρισον, τονίζοντας ότι το ριζοσπαστικό ισλάμ αποτελεί κίνδυνο για την χώρα.

Ο Κάρντεϊ ανέφερε αργότερα ότι η σύνδεση ήταν περισσότερο από έμπνευση παρά από άμεση επαφή.

Το Σάββατο το πρωί, τοπική ώρα, μονάδες της αντιτρομοκρατικής διεξήγαγαν έρευνες σε δύο κατοικίες σε προάστιο της Μελβούρνης.

Ο 31χρονος άνδρας, σομαλικής καταγωγής επιτέθηκε την Παρασκευή με μαχαίρι σε περαστικούς και αστυνομικούς στην Μπερκ Στριτ στο κέντρο της Μελβούρνης και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, σκοτώνοντας τον έναν επιτόπου, προτού τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί που προσπαθούσαν να τον θέσουν υπό έλεγχο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν το Σάββατο στο όνομα του δράστη, αλλά η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια Γκρέιαμ Άστον δήλωσε στη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο αδερφός του δράστη είχε συλληφθεί πέρσι με κατηγορίες ότι σχεδίαζε μια επίθεση στην Μελβούρνη και βρίσκεται στην φυλακή περιμένοντας να δικαστεί.

«Είναι σίγουρος κάποιος που είναι γνωστός και σε μας και στις ομοσπονδιακές αρχές σε σχέση με ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», δήλωσε στο Channel 7.

«Είναι ο αδερφός ενός δράστη ή υπόπτου που συνελήφθη πέρσι σε σχέση με την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας», ανέφερε.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων