ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Όλοι οι ηγέτες του πλανήτη τιμούν τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (vid)

Παρίσι: Όλοι οι ηγέτες του πλανήτη τιμούν τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (vid)

Με το μπολερό του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (11/11) η επετειακή εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, παρουσία 85 ηγετών από όλη την υφήλιο, και πολλών υψηλών προσκεκλημένων από διεθνείς οργανώσεις.

Κάτω από τον γκρίζο παρισινό ουρανό και την ψιλή βροχή, μία από τις εικόνες που θα μείνει σήμερα στη μνήμη είναι η πομπή των ηγετών του κόσμου, που στρυμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, κάτω από τις ομπρέλες τους, ανέβηκαν με τα πόδια τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων, πριν φθάσουν στον κόκκινο τάπητα κάτω από τα δύο υπόστεγα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην Αψίδα.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έγιναν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

tsipras3

Από τη διεθνή αυτή πομπή έλειπαν δύο, οι ισχυρότεροι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που έφθασαν στις θέσεις τους μόνοι και καθυστερημένοι.

Φτάνοντας στο σημείο, ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο.

Ο Πούτιν, ο οποίος έφτασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης διά χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστός και διαχυτικός με τον Ντόναλντ Τραμπ, υψώνοντας τον αντίχειρά του σε μια χειρονομία έγκρισης.

Μετά την επιθεώρηση των παρατεταγμένων στρατευμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση ανάμεσα στους Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν.

Ήταν δυνατή και αυτή η εικόνα, κυρίως όταν σε στάση κατάνυξης έδειξαν να παρακολουθούν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά. Ήταν μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική, ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.

Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».

Επέτειο ειρήνης και όχι νίκης

Επέτειο της ειρήνης και όχι της όποιας πολεμικής νίκης, ήθελε τη σημερινή εκατονταετηρίδα ο πρόεδρος Μακρόν.

Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους υψηλούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου: «Δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους,(...) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν» υπογράμμισε.

Έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος οδηγεί τις χώρες σε αναδίπλωση, και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».

Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για ημίωρο ο Ντόναλτ Τραμπ.

Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν τις συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.

Μετά το γεύμα θα δοθεί στις Βερσαλλίες μια ειδική συναυλία.

Αντίθετα ο Εμανουέλ Μακρόν, από την προεδρία, θα οδηγήσει, προφανώς με μια σχετική καθυστέρηση, γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας, τους ηγέτες που επιθυμούν, στη Βιλέτ (19ο διαμέρισμα Παρισίων) για την έναρξη του «Φόρουμ για την Ειρήνη». Στο Φόρουμ θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και θα παρέμβει με ομιλία του αργά το απόγευμα.

Σημειώνεται πως εφαρμόζοντας την έννοια της πολυμέρειας την οποία προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις διεθνείς σχέσεις, έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Μακρόν άνοιξε τις εργασίες του φόρουμ για την ειρήνη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

«Η Ιστορία θα καταγράψει χωρίς αμφιβολία μια εικόνα, εκείνη των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίστανται εδώ, ενώ χθες αντιπροσώπευαν έθνη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, ενώθηκαν (σήμερα) κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στην ειρήνη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια σύντομη τοποθέτησή του λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του φόρουμ.

«Όμως αυτό που παραμένει αβέβαιο για το μέλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί αυτή η εικόνα. Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μια νέα αταξία;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, προσθέτοντας: «Αυτό επαφίεται μονάχα σε εμάς».

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Και εμείς έχουμε καταστεί πιο εύθραυστοι από την αναβίωση των θλιβερών παθών, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του εξτρεμισμού, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω αυτόν τον ορίζοντα που οι λαοί μας αναμένουν», τόνισε.

«Αυτό το φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη θα έχει ως αποστολή κάθε χρόνο να ενώσει τον έναν με τον άλλον προκειμένου να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο αυτή η δουλειά για την ειρήνη να καταγράφει λίγο περισσότερη πρόοδο κάθε χρόνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μέρκελ: Ο εθνικισμός απειλεί την ειρήνη

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη», που γεννήθηκε μετά το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

«Βλέπουμε ότι η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πρώτο φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.

«Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη» υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και διατύπωσε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

«Φρούριο» το Παρίσι

Κάτω από δρακόντεια μέτρα είναι σήμερα το Παρίσι, με την κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων - ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός - που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την επετειακή εκδήλωση της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Παρίσι και καλώντας τους να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή».

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

Απροσπέλαστο το κέντρο του Παρισιού

Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία: γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο και γύρω από την Βιλέτ όπου θα γίνει το «Φόρουμ για την Ειρήνη».

Γύρω στους 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η ασφάλεια που συνοδεύει τον Ντόναλντ Τραμπ (700 άτομα), καθώς και τα μέλη της ασφάλειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

20309574

Στον εκθεσιακό χώρο της Βιλέτ βρίσκονται 2.600 αστυνομικοί για την προστασία του χώρου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και της συναυλίας της Φιλαρμονικής που θα δοθεί μετά τη λήξη του.

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός γιατί στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ ( Republique) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά του Τραμπ στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να δώσουν εκεί ραντεβού 200-400 ακτιβιστές (Black Blockers).

Είναι η πλέον μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχει γνωρίσει το Παρίσι μετά την οργάνωση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP21 το 2015, που όμως τότε ήταν η περίοδος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κόσμος που θέλει να ζήσει τις μοναδικές αυτές επετειακές στιγμές και έχει ήδη συγκεντρωθεί στη λεωφόρο των Ηλύσιων έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 200-300 μέτρων και θα παρακολουθήσει την τελετή από γιγαντοοθόνες

Δύο γυμνόστηθες παραβίασαν την αυτοκινητοπομπή του Τραμπ

Ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen -- δύο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το Reuters κάνει λόγο για μία διαδηλώτρια-- παραβίασαν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διέλευση της επίσημης πομπής στο πλαίσιο των τελετών για την επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου στο Παρίσι, και έτρεξαν προς το αυτοκίνητο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώ αυτό κατέβαινε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Σανζ Ελιζέ), πριν συλληφθούν από γάλλους αστυνομικούς.

Γυμνόστηθες με τη λέξη «Υποκρισία» γραμμένη στα στήθη τους, οι δύο ακτιβίστριες πήδηξαν πάνω από τα φράγματα ασφαλείας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του Ντόναλντ Τραμπ περνούσε μπροστά από το κοινό λίγο πριν από τις 11 (τοπική ώρα). Αμέσως συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν εκεί. Χθες, τρεις ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen είχαν εμφανιστεί για λίγο γυμνόστηθες κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ο Αριστοφάνης

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνη από το πρωί με τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις και ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ομιλία που θα απευθύνει στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βερολίνο, και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις εορτασμού βρίσκονται περισσότεροι από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναλυτικά, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εν συνεχεία, στις 14:00 ακολουθεί το επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Εμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Στις 16:00 στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδρίασε σε Ολομέλεια. Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, στις 18:45 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα εγκαινιαστεί από τους Εμανουέλ Μακρόν, 'Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.

Μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης», από αρχηγούς κρατών και κυβέρνησεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.

Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάζεται, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά) και αναμένεται να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής του. Το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πηγή φωτογραφιών: Γαλλικό Πρακτορείο