ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στην Πολωνία

Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στην Πολωνία

Σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης προχωρά η Πολωνία, για να μην βρεθεί η χώρα στο «περιθώριο» λόγω της κρίσης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, απαιτούνται «μη δημοφιλείς ενέργειες» οι οποίες απαιτούν «θυσίες» από όλους, προκειμένου η Πολωνία να έχει σταθερή ανάπτυξη και εγγυημένη οικονομική ασφάλεια το 2012.

Για το λόγο αυτό, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει στα 67 χρόνια από τα 65 που είναι σήμερα για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Αρχής γενομένης το 2013, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξάνεται κάθε τέσσερις μήνες από ένα μήνα και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Ο Τουσκ ανακοίνωσε ακόμη τη μεταρρύθμιση του προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστών, των εισαγγελέων και των κληρικών.

«Θέλουμε περιλάβουμε τους ιερείς στο γενικό σύστημα των συντάξεων. Για να γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε αναλόγως το κονκορδάτο (σ.σ. τη συμφωνία) μεταξύ του πολωνικού κράτους και του Βατικανού» ανέφερε.

Επιπλέον, οι οικογένειες που έχουν ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα άνω των 85.000 ζλότι ανά έτος (25.900 δολάρια) δεν θα δικαιούνται επίδομα για το παιδί. Ωστόσο, το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί κατά 50% για όσους έχουν τρία παιδιά.