ΚΟΣΜΟΣ

Γκιουλ: Τέλος εποχής για τα αυταρχικά καθεστώτα

Γκιουλ: Τέλος εποχής για τα αυταρχικά καθεστώτα

Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα όπως το συριακό, στις όχθες της Μεσογείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.


Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία, δήλωσε ότι «πιστεύει σθεναρά πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα, τα μονοκομματικά συστήματα, στις όχθες της Μεσογείου».

Σημειωτέον το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ένα προσχέδιο του πολιτικού του προγράμματος με βασικούς στόχους την πτώση του συριακού καθεστώτος και τη διεξαγωγή εκλογών μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους.

Σύμφωνα με το πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, το CNS αναφέρει ότι η πτώση του συριακού καθεστώτος και όλων των συμβόλων του αποτελούν στόχο αυτού του Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, των ομάδων της αντιπολίτευσης και των κινημάτων που είναι επικεφαλής της διαμαρτυρίας.

«Το Συμβούλιο εργάζεται για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού κράτους, με ένα κοινοβουλευτικό σύστημα» προσθέτει το CNS, αναμένοντας την ισότητα των πολιτών, τη διάκριση των εξουσιών και βέβαια την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.