ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ακτιβιστές ζητάνε έρευνα από το ΔΠΔ

Μεξικό: Ακτιβιστές ζητάνε έρευνα από το ΔΠΔ

Τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του προέδρου του Μεξικό, Φελίπε Καλδερόν, ζητούν ακτιβιστές στο Μεξικό, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι ακτιβιστές πιστεύουν πως ο πρόεδρος, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ο πιο καταζητούμενος ηγέτης συμμορίας, επιτρέπουν στους υφισταμένους τους να δολοφονούν, να βασανίζουν και να απαγάγουν πολίτες.

Ο Νετσάι Σαντοβάλ, μεξικανός δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπέβαλε προσφυγή στο ΔΠΔ στην Χάγη την Παρασκευή, ζητώντας να υπάρξει έρευνα για τους θανάτους εκατοντάδων πολιτών στα χέρια του στρατού και μελών των καρτέλ των ναρκωτικών.

Πάνω από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό τα τελευταία πέντε χρόνια σε ενέργειες για τις οποίες οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Τα ισχυρά καρτέλ μάχονται το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και μεταξύ τους για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς ναρκωτικών στις γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Σαντοβάλ, είπε: «Η βία στο Μεξικό είναι μεγαλύτερη από τη βία στο Αφγανιστάν, η βία στο Μεξικό είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην Κολομβία. Θέλουμε από τον εισαγγελέα να μας πει εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Μεξικό και εάν ο πρόεδρος και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι ευθύνονται».

Η προσφυγή, την οποία υπογράφουν 23.000 μεξικανοί πολίτες, κατονομάζει το αφεντικό του καρτέλ στην πολιτεία Σιναλόα, Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν, που είναι επικηρυγμένος για 5 εκατ. δολάρια, αλλά και τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Χενάρο Γκαρσία Λούνα και τους επικεφαλής των επιτελείων στρατού και πολεμικού ναυτικού.

Η λήψη της απόφασης από τους εισαγγελείς του ΔΠΔ για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια έρευνα θα χρειαστεί μήνες αν όχι χρόνια, λένε ειδικοί.

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Η θεσπισμένη πολιτική ασφαλείας επ' ουδενί συνιστά διεθνές έγκλημα. Αντιθέτως όλες οι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επικεντρώνονται στο να σταματήσει η δράση εγκληματικών οργανώσεων και στην προστασία όλων των πολιτών. Το Μεξικό, όπως ποτέ πριν, εφαρμόζει με συστηματικό και εντεινόμενο τρόπο, μια πολιτική για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την προώθηση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».