ΚΟΣΜΟΣ

Βεστερβέλε: Η Γερμανία θα προχωρήσει με όσους θέλουν

Βεστερβέλε: Η  Γερμανία θα προχωρήσει με όσους θέλουν

Oι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσουν με όσους θέλουν να ακολουθήσουν προειδοποίησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκούιντο Βέστερβελε.


Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε φόρουμ παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα και του Πολωνού ομολόγου του, Ράντεκ Σικόρσκι.

«Οι δομικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν για παράδειγμα καλύτερο σύστημα ελέγχων, ότι δηλαδή πρέπει να δεχτούμε τις αυτόματες κυρώσεις. Άρα πρέπει να διορθώσουμε το σύστημα όπου δεν λειτούργησε και για αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε επίσης είναι μια περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών, γιατί είδαμε ότι οι συμφωνίες και οι συνθήκες που είχαμε μέχρι τώρα δεν λειτούργησαν ακριβώς, έτσι ώστε οι συνέπειες αν κάποιος παραβιάσει τους κοινούς κανόνες να μην εξαρτάται από την πολιτική θέληση αλλά να αποφασίζεται αυτόματα. Και αν κάποιος ζητήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να ξέρουμε ότι αυτή η χώρα κάνει τη δουλειά της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας τόνισε ότι χρειάζεται η τροποποίηση των Συνθηκών.

Αντιδράσεις τόσο στην Κομισιόν όσο και από πλευράς άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχουν προκαλέσει οι γερμανικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» εντός της Ευρωζώνης.

«Όποιος δεν θέλει, μπορεί να μην ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Βεστερβέλε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε ο υπουργός Βεστερβέλε, ωστόσο πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τις διαφορές στην ανάπτυξη ή τις δυνατότητες των διαφόρων χωρών και αυτός είναι ο λόγος που στην ΕΕ υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να κάνουν τις χώρες περισσότερο ίσες.