ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Έφτασε το έβδομο φορτίο με S-400 - Από Tρίτη ανακοινώνονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Τουρκία: Έφτασε το έβδομο φορτίο με S-400 - Από Tρίτη ανακοινώνονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ
yenisafak.com

H Ρωσία έστειλε την Κυριακή το έβδομο φορτίο του αντιαεροπορικού της συστήματος S-400 στη βάση Murted της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Νωρίτερα έφτασε και το πέμπτο και έκτο αεροπλάνο που μετέφεραν φορτίο. Η Τουρκία έλαβε την Παρασκευή τα πρώτα τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400 και χθες Σάββατο ένα τέταρτο φορτίο, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος ήταν μονόδρομος για την Άγκυρα η οποία πρώτα επιχείρησε να προμηθευτεί το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Η Τουρκία παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ επιμένει πως το ρωσικό σύστημα δεν θα παρεμβαίνει στα συστήματα του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν αποτελεί απειλή για την συμμαχία. «Η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση επιτροπής για να εντοπίσει τυχόν τεχνικά ζητήματα αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση» αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σαββάτο ο Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Έσπερ, αναφέρεται ότι «η Τουρκία αγόρασε τους S-400 όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη, λόγω των σοβαρών απειλών από αέρος που αντιμετωπίζει η χώρα», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η εξέταση της πρότασης για αγορά και του αμερικανικού συστήματος Patriot.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έχει τελικά πειστεί να επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μετά την απόρριψη και της δικής του έκκλησης προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν να μην παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400, που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει την πιο απόρρητη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Η έκκληση είχε γίνει στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ο κ. Τραμπ εκπλήσσοντας και τους συνεργάτες του είχε υμνήσει τον κ. Ερντογάν και στην ουσία δικαιολόγησε την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Τότε κατακρίθηκε αυστηρά και αρκετοί στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν πεπεισμένοι ότι δεν εννοούσε τα όσα είπε και ότι θα τα αναιρούσε. «Οι συνεργάτες του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν επιλέξει το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για να την τιμωρήσουν για την αυθάδεια της απέναντι στην Αμερική, επιλέγοντας να αγοράσει και να παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. Ο Αμερικανός Πλανητάρχης δεν έχει δώσει ακόμα την άδεια για να κινηθούν οι διαδικασίες, αλλά πιστεύεται ότι θα το πράξει άμεσα» αναφέρει ο ιστότοπος.

Στο Λευκό Οίκο σκέφτονται να ανακοινώσουν τις κυρώσεις μετά την τρίτη επέτειο του «πραξικοπήματος» εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να την καταγγείλει και να την αναμείξει με το πραξικόπημα και άλλες «αντιτουρκικές» ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com το πακέτο ενεργειών που επέλεξε ο Λευκός Οίκος θα επιφέρει «βαρύ πόνο» στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην οικονομία της. Είναι βέβαιο ότι εκτός της ακύρωσης συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και της ακύρωσης της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών, θα επιβληθούν και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA που σχεδιάστηκε για να τιμωρούνται οι εχθροί της Αμερικής.

Σύμφωνα με το νόμο CAATSA, από τη στιγμή που πιστοποιήθηκε αυτή η αγοραπωλησία μεταξύ ης Τουρκίας και της Ρωσίας, ο κ. Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από τις 12 διαφορετικές κυρώσεις – από τις ήπιες έως τις πιο σκληρές – σύμφωνα με την πράξη κυρώσεων, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών - Η νέα προθεσμία

ΠΡΟΣΟΧΗ - 112: Δείτε το μήνυμα που θα λάβετε σε ΕΚΤΑΚΤΗ ανάγκη