Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στις ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του λόμπι όπλων πυροβολεί ελέφαντα και πανηγυρίζει - Δείτε το βίντεο

Newsbomb

Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής του πανίσχυρου αμερικανικού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν Λα Πιερ, που κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου.

Το επίμαχο στιγμιότυπο- όπου ο Λα Πιέρ εμφανίζεται να πυροβολεί αδέξια εναντίον ενός ελέφαντα στην Μποτσουάνα- έφεραν στο φως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης «The Trace» και «The New Yorker».

Τα πλάνα γυρίστηκαν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που είχε χρηματοδοτήσει η οργάνωση National Rifle Association, και χρονολογούνται από το 2013. Δεν προβλήθηκε ποτέ, καθώς το λόμπι ανησυχούσε για ένα πιθανό «φιάσκο από άποψη δημοσίων σχέσεων».

Εκείνη την εποχή το κυνήγι ελεφάντων στη Μποτσουάνα δεν ήταν παράνομο, έκτοτε όμως έχει περιοριστεί. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης τοποθέτησε τους ελέφαντες στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών.

Η Μποτσουάνα έχει περισσότερους από 130.000 ελέφαντες, τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Αξιωματούχοι απαγόρευσαν το δικαίωμα κυνηγιού ελεφάντων το 2014, αλλά αυτό στη συνέχεια ανακλήθηκε τον Μάιο του 2019 και πέρυσι η κυβέρνηση δημοπράτησε τις άδειες κυνηγιού.

Τα πλάνα που σοκάρουν

Στο βίντεο διακρίνεται ο Γουέιν Λα Πιερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της NRA και θερμός υποστηρικτής των όπλων, σε κυνήγι ελεφάντων στην αφρικανική χώρα. Πυροβολεί εναντίον ενός ελέφαντα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, όμως το μόνο που καταφέρνει είναι να τραυματίσει το ζώο. Πηγαίνοντας ακόμα πιο κοντά, συνοδευόμενος από έναν ξεναγό, ο Λα Πιερ πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής, ωστόσο χάνει και πάλι τον στόχο του.

Μάλιστα θυμώνει κιόλας και ρωτάει τους οδηγούς που τον συνοδεύουν «Πού μου λέτε να πυροβολήσω;» Μετά από αρκετές απόπειρες, κάποιος άλλος δίνει τελικά τη χαριστική βολή στον άτυχο ελέφαντα. Σε άλλα πλάνα διακρίνεται η σύζυγος του Λα Πιερ, Σούζαν, να σκοτώνει έναν άλλον ελέφαντα και κατόπιν να του κόβει την ουρά, φωνάζοντας «Νίκη!».

Θύελλα αντιδράσεων


Τα πλάνα προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στους ακτιβιστές για την προστασία των ζώων και όχι μόνο. «Πίσω από τη macho κουλτούρα της NRA υπάρχουν φοβισμένα ανθρωπάκια που πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάποιους άλλους για να κυνηγήσουν τους ελέφαντες, ώστε να μπορέσουν να τους πυροβολήσουν αδέξια σε κοντινή απόσταση", ανέφερε σε δήλωση της η οργάνωση PETA.

«Ο Γουέιν Λα Πιερ καταφέρνει να αποξενωθεί από τους κυνηγούς και τους ιδιοκτήτες όπλων, διότι όχι μόνον είναι απάνθρωπο όλο αυτό, όμως επιπλέον είναι και κακός σκοπευτής», είπε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της Moms Demand Action, μιας οργάνωσης που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων στις ΗΠΑ.

Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου βίντεο είναι ένα ακόμη πλήγμα στη φήμη του Γουέιν Λα Πιερ, που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες.

Η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης προσέφυγε πρόσφατα κατά της NRA, ζητώντας τη διάλυσή της.

Ο Λα Πιερ και άλλοι τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τις συνδρομές των μελών της οργάνωσης προς ίδιον όφελος, οδηγώντας την NRA σχεδόν σε πτώχευση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για SMS, μετακινήσεις και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση