Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Παρακολουθήστε ζωντανά την απόπειρα προσεδάφισης του Philae

Newsbomb

Η ρομποτική συσκευή Philae αποδεσμεύτηκε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (12/11/2014) από το μητρικό σκάφος Rosetta και ξεκίνησε ένα πολύωρο ταξίδι πριν επιχειρήσει τελικά να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P.

Τα νέα για την επιτυχή αποδέσμευση της ρομποτικής συσκευής έφθασαν στο κέντρο ελέγχου της NSA μισή ώρα αργότερα, δηλαδή περίπου στις 11:00, λόγω της καθυστέρησης στην μετάδοση του σήματος.

Το Rosetta που είναι μία φιλόδοξη αποστολή της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, είναι το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

Κατάφερε να φτάσει στο στόχο του τον Αύγουστο και τώρα κινείται περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο».

Η διαδικασία της προσεδάφισης ξεκίνησε στις 08.00 ώρα Ελλάδας, όταν το Rosetta ενεργοποίησε τον προωστήρα του για να κάνει στοφή και να επιταχύνει προς τον κομήτη. Η επιχείρηση έλαβε το τελικό «πράσινο φως» και η αποδέσμευση της ρομποτικής συσκευής σημειώθηκε στις 10:30 ώρα Ελλάδας.

Όταν ελήφθη το σήμα της αποστολής, οι μηχανικοί έπρεπε να κρίνουν αν θα προχωρούσαν στην απελευθέρωση του Philae, γύρω στις 08.35, ή αν θα ανέβαλλαν την προσπάθεια για τις επόμενες εβδομάδες.

«Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν» είχε επισημάνει ο Άντρεα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης του Rosetta.

Στο μεταξύ ένας Έλληνας μαθητής, της Στ’ τάξης δημοτικού, είναι μεταξύ των τυχερών που παρακολουθούν ζωντανά σήμερα την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο Δημήτρης Γρύλλης, εκπροσωπώντας το δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι μεταξύ των τυχερών επισκεπτών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που βρίσκονται στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και παρακολουθούν το όχημα Philae το οποίο μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Rosetta σε μια προγραμματισμένη προσεδάφιση στην περιοχή Agilkia του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Εκεί, η διαστημική συσκευή θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.