ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΚΟΣΜΟΣ

Ταχύτερα από το αναμενόμενο επελαύνει ο στρατός στη Μοσούλη - Εντυπωσιακά πλάνα από τις μάχες (Vid)

Καθώς για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS στο Ιράκ, βίντεο από την πρώτη γραμμή που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, αποτυπώνουν τις δυσκολίες στην προώθηση των συμμαχικών στρατευμάτων προς την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Σε ένα νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε χθες (20/10), ένα φορτηγό του ISIS φορτωμένο με εκρηκτικά που έγινε αντιληπτό πριν κινηθεί εναντίον στρατιωτικών οχημάτων των Κούρδων Πεσμεργκά, ανατινάζεται από ρουκέτα σε μία ισχυρή έκρηξη κοντά στο φράγμα της Μοσούλης.

Ο στρατός των ιρακινών δυνάμεων και των Πεσμεργκά απέχει επί του παρόντος περίπου 10 χιλιόμετρα από το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Παρίσι και ήταν αφιερωμένη στη Μοσούλη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι διαβεβαίωσε μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται «πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» προς τη Μοσούλη.

Η διάσκεψη αυτή, στην οποία προήδρευσαν από κοινού Γαλλία και Ιράκ, είχε στόχο να προετοιμάσει το πολιτικό μέλλον της πόλης όπου βρίσκονται παγιδευμένοι 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, γεγονός που προκαλεί φόβους για ευρεία ανθρωπιστική κρίση, αλλά και μαζική έξοδο των πολιτών.

Βασικός στόχος της τελευταίας κουρδικής προέλασης είναι η πόλη Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης.

«Στόχος είναι να εκκαθαρίσουμε από τους ισλαμιστές έναν αριθμό χωριών στα περίχωρα (της Μοσούλης) και να διασφαλίσουμε τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών ώστε να περιορίσουμε τις κινήσεις του ISIS», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά.

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, προελαύνουν επίσης προς τη Μοσούλη από τα ανατολικά και τα νότια.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες την χριστιανική πόλη Μπαρτάλα, την οποία έλεγχαν οι τζιχαντιστές από το 2014. Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές σε αυτή την πόλη προέβαλαν μεγάλη αντίσταση.

Το ISIS, ακολουθώντας τη συνηθισμένη προπαγανδιστική πολιτική του, δημοσιοποίησε χθες ένα βίντεο που δείχνει δύο άνδρες, τους οποίους παρουσίασε ως Κούρδους μαχητές, κρεμασμένους από μια γέφυρα στο κέντρο της Μοσούλης.

Νότια της πόλης, οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την κοιλάδα του Τίγρη και συναντούν αμάχους που έχουν τραπεί σε φυγή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη Μοσούλη ενδέχεται να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας των μαχών.

Παρά τη γρήγορη προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Προς το παρόν «οι στρατιωτικές δραστηριότητες επικεντρώνονται σε περιοχές με λίγους κατοίκους και δεν έχουμε καταγράψει μαζική έξοδο αμάχων», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο’ Μπρίεν.

Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από τον ISIS στην Μοσούλη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινωσαν ότι αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του ISIS να παρασκευάσει τέτοια όπλα θεωρείται μέχρις στιγμής σχετικά περιορισμένη.

Πριν την πρώτη επίθεση τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ISIS τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του ISIS, στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.

Σε δηλώσεις τους χθες, (18/10) η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, είπαν αξιωματούχοι, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου, ο αριθμός των οποίων θα δυσκολέψει το Ιράκ και τους δυτικούς συμμάχους του να εξωθήσουν την οργάνωση με βία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ISIS.

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER