ΚΥΠΡΟΣ

Η Βρετανία αναβαθμίζει τον ρόλο των βάσεών της στην Κύπρο

Η Βρετανία αναβαθμίζει τον ρόλο των βάσεών της στην Κύπρο
Βρετανικά F-35 στην Κύπρο.
AP

Τον ρόλο των βάσεών της στην Κύπρο αναβαθμίζει η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με την έκθεση της Ενοποιημένης Μελέτης για την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, η βρετανική έκθεση αναφέρεται σε «σημαντική επένδυση στις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο που θα εξασφαλίσουν την ικανότητά μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, με τους συμμάχους, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η παρουσία των βρετανικών δυνάμεων στο εξωτερικό φαίνεται να αποκτά αναβαθμισμένη σημασία στο πλαίσιο της νέας αμυντικής στρατηγικής του Λονδίνου, με ορίζοντα το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο οι βάσεις στην Κύπρο περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό δημιουργίας «πιο συμπαγών θεμελίων στο εξωτερικό» με επενδύσεις σε «στρατηγικούς κόμβους», ώστε να δοθεί στις βρετανικές δυνάμεις «βεληνεκές, πρόσβαση, επιρροή και πληροφόρηση».

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει στις 260 τον μέγιστο αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που επιτρέπεται να αποθηκεύονται στη χώρα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να μειώσει το απόθεμα των πυρηνικών της όπλων στις 180 πυρηνικές κεφαλές περί τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται το «μεγεθυνόμενο φάσμα απειλών» από τη σκοπιά της τεχνολογίας και του στρατιωτικού δόγματος διαφόρων παραγόντων για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή πορείας, η οποία δεν έχει προηγούμενο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η αλλαγή πλεύσης αυτή καταγράφεται καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να ανακτήσει μετά το Brexit καθεστώς μεγάλης δύναμης στο διεθνές σκηνικό, εφαρμόζοντας το δόγμα που συνοψίζει ο όρος «Global Britain».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων