ΚΥΠΡΟΣ

«Ράπισμα» Ινδίας σε Ερντογάν στη συνέλευση του ΟΗΕ και στήριξη στην Κύπρο

«Ράπισμα» Ινδίας σε Ερντογάν στη συνέλευση του ΟΗΕ και στήριξη στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του  Νίκο Χριστοδουλίδη 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθιξε και πάλι το ζήτημα του Κασμίρ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα η Ινδία να «ανταποδώσει το χτύπημα» καλώντας Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

«Διατηρούμε τη στάση μας υπέρ της επίλυσης του τρέχοντος προβλήματος στο Κασμίρ για 74 χρόνια μέσω διαλόγου μεταξύ των μερών και στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Ερντογάν. Πέρυσι, σύμφωνα με το sigmalive.com επίσης, είχε κάνει αναφορά στο Κασμίρ στην προ-ηχογραφημένη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση.

Λίγες ώρες μετά τις παρατηρήσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί και να τηρήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς. Εκτιμούμε τις περιφερειακές του γνώσεις. Είναι σημαντικό να τηρούνται από όλους οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο », έγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζαϊσάνκαρ στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Η συγκεκριμένη διπλωματική απάντηση της Ινδίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ξένο Τύπο και τα Ινδικά ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στους μουσουλμάνους Ουιγούρους της Κίνας στο Σιντζιάνγκ και στη Ροχίνγκια της Μιανμάρ. «Στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σχετικά με την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Τούρκων Ουιγούρων», είπε.

Yπενθυμίζεται ότι και το 2019 είχε προκύψει παρόμοιο ζήτημα με αορμή ήταν την ομιλία π Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου αναφέρθηκε στο Κασμίρ.Ως αντίδραση ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Νarendra Modi συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον ινδικό Τύπο να ερμηνεύει κίνηση αυτή ως ένα άμεσο μήνυμα προς τον Ερντογάν πως αν συνεχίσει να μιλάει για το Κασμίρ, η Ινδία θα συνταχθεί με τους εχθρούς της Τουρκίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Ρόδο: Η 31χρονη φοβόταν «θα γίνουμε θέμα στις ειδήσεις»-Την παρακολουθούσε ο 40χρονος

Πηγή Δεβετζή: Με παρενόχλησε σεξουαλικά παράγοντας του αθλητισμού - «Κατέβασε το παντελόνι του και…»

Βέροια: Κάθισε σε πεζούλι να ξεκουραστεί και σκοτώθηκε