ΚΥΠΡΟΣ

Xριστοδουλίδης στο AP: «Η Τουρκία δημιουργεί μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία»

Νίκος Χριστοδουλίδης
"Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία"

"Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας για μια νέα Οθωμανική πολιτική στην περιοχή. Η Τουρκία θέλει να γίνει ηγεμόνας της περιοχής» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

"O Πρόεδρος της Τουρκίας προωθεί μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζοντας "ότι μια τέτοια προσέγγιση στη γεωπολιτική θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την περιφερειακή ασφάλεια".

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα πως αυτό που αποκαλεί τουρκική επιθετική συμπεριφορά δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλα αραβικά κράτη της περιοχής.

«Βλέπουμε μια στρατικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία για όλες τις χώρες της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας μάλιστα αναφορά στο βιβλίο Αχμέντ Νταβούτογλου και το δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες».

«Από τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες σήμερα καταλήξαμε με την Τουρκία να έχει προβλήματα με όλους της τους γείτονες. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη εγκαθίδρυση της βάσης για drones στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι ο στόχος δεν είναι ο έλεγχος της Κύπρου αλλά ο έλεγχος του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Επανέλαβε την απόρριψη από μέρους της κυπριακής κυβέρνησης της θέσης για λύση δύο κρατών λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε υπό την πλήρη έλεγχο της Τουρκίας το ούτω καλούμενο τ/κ «κράτος». Σήμερα, εξήγησε, αυτό δεν συμβαίνει επειδή μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

«Συνεπώς προχωρούν με αυτό τον τρόπο για να ελέγξουν την περιοχή και να προωθήσουν το σχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της Κύπρου για ενίσχυση της ασφάλειας με συνεργασίες είτε με το Ισραήλ, είτε την Αίγυπτο είτε με τις ΗΠΑ υπενθυμίζοντας τη δήλωση προθέσεων που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον το 2018 και χαρακτηρίζοντας την «πολύ σημαντική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης

Ατέλειωτος «Γολγοθάς» για την Μυρτώ: Για αποκατάσταση στη Γερμανία εννέα χρόνια μετά την επίθεση