ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Κορονοϊός: Εξετάζεται η μείωση ατόμων σε συναθροίσεις πριν την Πρωτοχρονιά (vid)

Κύπρος - Κορονοϊός: Εξετάζεται η μείωση ατόμων σε συναθροίσεις πριν την Πρωτοχρονιά (vid)
Λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας

Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Σε μείωση ατόμων σε συναθροίσεις και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και σε χώρους διασκέδασης, φαίνεται να προσανατολίζονται οι ειδικοί σε περίπτωση που αποφασιστεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας πριν την Πρωτοχρονιά.

Αυτό ανέφερε στον Alpha Κύπρου, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση που παρατηρείται στα περιστατικά κορονοϊού, αλλά και στην εξάπλωση της Όμικρον.

Όπως είπε, τις τελευταίες δύο μέρες, παρόλο που διενεργείται ένας μικρότερος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 900.

"Το ποσοστό θετικότητας ανέβηκε στο 1.7% μια από αυτές τις δύο μέρες, εκεί που ήταν 0.7%-0.8%."

Ο Δρ. Καραγιάννης είπε χαρακτηριστικά ότι "τα πράγματα δεν είναι ρόδινα," καθώς σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 1,000 κρούσματα.

Μιλώντας δε για τα 63 επιπλέον περιστατικά της Όμικρον που εντοπίστηκαν στην κοινότητα, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι ήδη ανάμεσά μας και ίσως μεταδίδεται.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, είπε, είναι πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Αν επαληθεύεται ότι μεταδίδεται 3-4 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα, ο αριθμός των κρουσμάτων πρόκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο Δρ. Καραγιάννης εξήγησε ότι ο λόγος που μπορεί να εντοπίζεται μεγάλος αριθμός περιστατικών είναι λόγω του ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν να διενεργούν την εξέταση για τον κορονοϊό στα αεροδρόμια. Την ίδια ώρα, κάποιοι εξ αυτών ίσως να εξετάζονται 2-3 μέρες πριν ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα στην πορεία να θετικοποιούνται.

«Η Όμικρον είναι μεταδοτική από την 1η-2η μέρα από την έκθεση και πριν ακόμα κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Αλλά τα επίπεδα είναι ακόμα χαμηλά και μετά ανεβαίνει απότομα πάνω…»

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση όσον αφορά στο συγκεκριμένο στέλεχος. Εκείνο που φοβίζει ιδιαίτερα, σημείωσε, είναι ο μαζικός αριθμός των κρουσμάτων, καθώς μερικά εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ερωτηθείς αν η Όμικρον μπορεί να φέρει και το τέλος της πανδημίας, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι ίσως συντείνει στο ποσοστό ανοσίας της αγέλης, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχει ο κίνδυνος το στέλεχος να μεταλλάξει και να γίνει ακόμα πιο νοσογόνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: «Με αγαπάει ο Θεός, έχω ρεπό», είπε ο 42χρονος λίγες ώρες πριν από το μοιραίο τροχαίο

Survivor 5: Η πρεμιέρα είχε δάκρυα, τραυματισμούς και ένα μεγάλο ζευγάρι με το «καλημέρα»