ΚΥΠΡΟΣ

Oμαδικός βιασμός στην Κύπρο: Θα μπορούσε να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία η 19χρονη

Oμαδικός βιασμός στην Κύπρο: Θα μπορούσε να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία η 19χρονη
«Αυτά τα αγόρια θα πάνε σε δίκη ή δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια;»

Το Ανώτατο Δικαστήριο απάλλαξε τη Δευτέρα (31/1) τη νεαρή Βρετανίδα, που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2019, από την ποινή της τετράμηνης φυλάκισης με αναστολή - Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις ο ο νομικός, Σίμος Αγγελίδης

Στο ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε ο νομικός, Σίμος Αγγελίδης, προκειμένου να σχολιάσει την ανατρεπτική απόφαση αναφορικά με την υπόθεση της Βρετανίδας.

Αρχικά ανέφερε ότι πρόκειται για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και το θέμα συνεπώς έχει κλείσει και δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο μέτρο ανώτερα.

Εξήγησε ότι δεν αφορούσε την υπόθεση του βιασμού αυτή η υπόθεση αλλά την κατηγορία την οποία αντιμετώπιζε η αρχικά καταγγέλλουσα ως θύμα ομαδικού βιασμού όπου στην πορεία οι Αρχές έκριναν ότι δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια κα μπορούσαν να την κατηγορήσουν για δημόσια βλάβη.

«Δημόσια βλάβη προκύπτει όταν οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι δίνει σε οποιοδήποτε αστυνομικό ψευδή κατάθεση. Τότε είναι ένοχος για δημόσια βλάβη και υπόκειται σε χρηματική ποινή. Γι’ αυτό το αδίκημα αθωώθηκε η συγκεκριμένη κοπέλα» ανέφερε ο κος Αγγελίδης.

Συνέχισε λέγοντας, «Το Δικαστήριο με ένα ιδιαίτερα καυστικό τρόπο έρχεται και λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαδικασία ήταν ένας τρόπος ο ποιος δεν διασφαλίστηκαν τα βασικά δικαιώματα τα οποία έχει ο κάθε ύποπτος είτε άτομο το οποίο συλλαμβάνεται είτε άτομο που τελεί υπό κράτηση.

Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ούτε οι διασφαλίσεις, ούτε οι ασφαλιστικές δικλίδες που προβλέπονται είτε από την Κυπριακή νομοθεσία είτε από το Σύνταγμα είτε από ευρωπαϊκές οδηγίες είτε από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου τότε δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οτιδήποτε προέκυψε μετά από αυτό πράγμα θα μπορούσε να αποτελέσει μη παραβίαση των δικαιωμάτων της συγκεκριμένης κατηγορουμένης σε σχέση με το δικαίωμα της στη δίκαιη δίκη».

Ερωτηθείς αν μπορεί τώρα ο δικηγόρος της 19χρονης να ζητάει να ανοίξει ξανά η υπόθεση είπε ότι από τη στιγμή που η τρίτη κατάθεση στην οποία έλεγε ότι δεν ήταν βιασμός έχει εξαφανιστεί τότε αυτό που παραμένει στο τραπέζι είναι το παράπονο της συγκεκριμένης κοπέλας.

«Σίγουρα θα πρέπει να διερευνηθεί και να καταλήξουν οι Αρχές αν επιθυμούν και κρίνουν ότι υπάρχουν στοιχεία για να προωθήσουν την υπόθεση. Είναι ένα ζήτημα που καλούνται οι Αρχές να τοποθετηθούν και όταν λάβουν τις αποφάσεις αυτές να είναι δικαιολογημένες γιατί θα κριθούν και από τα δικαστήρια.

Αφενός από τη μια βάση αν κριθεί ότι θα προχωρήσουν θα καταγγελθούν ορισμένοι Ισραηλινοί που είχαν κατηγορηθεί προηγούμενος ή στην περίπτωση μη προώθησης της υπόθεσης ενδεχομένως η Αγγλίδα να προχωρήσει με καταγγελίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα θα πρέπει η όποια απόφαση παρθεί να είναι σε νομική βάση».

Μπορεί να ανοίξει πάλι η υπόθεση

Η πλευρά της Βρετανίδας αν και εξέφρασε ανακούφιση για την απόφαση, εντούτοις θεωρεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο Μάικλ Πόλακ από την οργάνωση Justice Abroad, ότι «αν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα πρέπει οι αρμόδιοι να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην Κύπρο και να τα διαχειριστούν όπως θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή».

Ο ίδιος δικηγόρος δήλωσε στο Sky News πως η οικογένεια της 21 ετών σήμερα κοπέλας από το Ντάρμπι είναι πολύ χαρούμενη και πως πρόκειται για μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για αυτούς. «Για την οικογένεια είναι μία μεγάλη στιγμή και υποβλήθηκαν σε πολλά για να αποδείξουν την αθωότητας της», δήλωσε ο κ. Πόλακ.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει άμεσα μία «σωστή έρευνα» για την καταγγελία βιασμού από διαφορετική αστυνομική διεύθυνση στην Κύπρο και ότι ελπίζει πως οι αρχές «θα κάνουν το σωστό».

Σύμφωνα με τους Times με αυτή την απόφαση υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει ξανά η υπόθεση και οι 12 Ισραηλινοί να κατηγορηθούν και να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Πάντως η Daily Mail επικαλείται κυπριακή αστυνομική πηγή που μοιάζει να αποκλείει την επανεξέταση της υπόθεσης, λέγοντας «όσον αφορά εμάς, είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει».

Στο Ισραήλ ακτιβίστριες σε δηλώσεις του σε Μέσα διερωτώνται: «Αυτά τα αγόρια θα πάνε σε δίκη ή δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια;».

Η εφημερίδα Times of Israel φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου του βασικού υπόπτου για τον βιασμό της Βρετανίδας. Ο Nir Yaslovitzh υποστήριξε ότι «η απόφαση δεν αλλάζει τίποτε. Εάν καταλαβαίνω σωστά, το νόημα δεν είναι ότι πρέπει να ανοίξουν την υπόθεση από την αρχή και γι αυτό δεν ανησυχώ καθόλου για το μέλλον».

ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.