ΚΥΠΡΟΣ

Μαζική έξοδος ρωσικών εταιρειών από την Κύπρο - Άνεργοι χιλιάδες πολίτες

Μαζική έξοδος ρωσικών εταιρειών από την Κύπρο - Άνεργοι χιλιάδες πολίτες
Γραμματείς, λογιστές, δικηγόροι, αναζητούν νέα απασχόληση
ΠΟΛΙΤΗΣ

O σύνδεσμος ρωσικών επιχειρήσεων στη Λεμεσό ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε είναι σε διαδικασία εξόδου, είτε έχουν ήδη αποχωρήσει από την Κύπρο.

Στη Λεμεσό, όπου χτυπούσε η καρδιά της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας, είναι έντονη η φημολογία για μεγάλο αριθμό απολύσεων Κυπρίων και ξένων εργαζομένων, από τις επιχειρήσεις που τερματίζουν τη δραστηριότητά τους. Παράλληλα, επηρεάζεται και αριθμός εργαζομένων που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που παρείχαν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων.

Γραμματείς, λογιστές, δικηγόροι, αναζητούν νέα απασχόληση. Θέσεις εργασίας υπάρχουν, κυπριακές επιχειρήσεις δέχονται βαριά βιογραφικά ξένων και Κυπρίων εργαζομένων και είναι έτοιμες να τους προσλάβουν, αλλά προσφέρουν απολαβές πολύ κατώτερες, σχεδόν στο μισό, από τις απολαβές που προσέφεραν επιχειρήσεις που κλείνουν.

Οι ξένοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη δική τους έξοδο από την Κύπρο και αναζητούν απασχόληση σε άλλες χώρες, αλλά οι Κύπριοι είναι «εγκλωβισμένοι» με υψηλές υποχρεώσεις (όπως δάνεια και δίδακτρα σε σχολεία) που είχαν δημιουργηθεί στη βάση ενός τρόπου ζωής που συντηρούνταν από τις υψηλές απολαβές τους. Παράλληλο πρόβλημα είναι και η δυσκολία στην καταβολή δεδουλευμένων και ωφελημάτων λόγω του μπλοκαρίσματος τραπεζικών συναλλαγών.


Όλα αυτά, ενώ στη Λεμεσό παρατηρείται ένα νέο κύμα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων -και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- που έχει ως αποτέλεσμα να συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ειδική μονάδα διευκόλυνσης επενδύσεων από τρίτες χώρες έχει δεχτεί αιτήσεις από περίπου 560 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στη Λεμεσό φτάνει και τα €900, ενώ νοικιάζονται και μεμονωμένα δωμάτια προς €400. Μεγαλύτερα διαμερίσματα (3 υπνοδωματίων) νοικιάζονται από €1.300 έως και €1.900 και στις οικίες τα μισθώματα ξεκινούν από τα €1.100 και φτάνουν έως και τις €2.500.

Επαφές με βουλευτές

Το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε βουλευτές από τα μέλη του σωματείου ESAPA (European Sanctions Affecting People Association), το οποίο έχει συσταθεί από εργαζομένους που έχασαν τις δουλειές τους και επλήγησαν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η αντιπρόεδρος του ESAPA, Dagmar Sagemann ανέφερε ότι αυτό που ζητείται σε πρώτη φάση είναι η ταχύτερη καταβολή του επιδόματος ανεργίας και της αποζημίωσης πλεονασμού (το πρώτο καταβάλλεται τρεις μήνες μετά την απόλυση και το δεύτερο σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο), ώστε οι απολυμένοι να μπορέσουν να συντηρηθούν μέχρι να καταφέρουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

«Χάσαμε τις δουλειές μας από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να έχουμε κάνει εμείς κάποιο λάθος», σημειώνει η κ. Sagemann.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ