ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει στάση

Ψήφισμα για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει στάση

Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μόρφου κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για δίκαιη λύση στο Κυπριακό και αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε σήμερα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, αναφέρεται ότι, για 38 χρόνια, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος μιας χώρας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ψήφισμα, καταγγέλλονται οι τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, τα οποία, όπως αναφέρεται, έχουν γίνει άσυλο διεφθαρμένων και αδίστακτων επιχειρηματιών. Τονίζεται, παράλληλα, ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος, με ενιαία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα.

Το ψήφισμα επέδωσαν ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και αντιπροσωπείες οργανώσεων της κατεχόμενης Μόρφου, με αφορμή την επέτειο της κατάληψης της πόλης, στη διάρκεια εκεχειρίας, κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, στις 16 Αυγούστου του 1974.

Στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί, στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, μνημόσυνο των πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Ροή Ειδήσεων