ΚΥΠΡΟΣ

Telegraph: Φορολογικό τσουνάμι στην Κύπρο

Telegraph: Φορολογικό τσουνάμι στην Κύπρο

Ρεπορτάζ με τόνο ανησυχίας... για τους Βρετανούς που διαμένουν στην Κύπρο, δημοσίευσε τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα αύξησης του φορολογικού βάρους όσων διαμένουν στην Κύπρο λόγω της ανάγκης διάσωσης της οικονομίας από την Τρόικα. Το νησί, ως δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς εκπατρισμένους, βρίσκεται πυκνά συχνά κάτω από το μικροσκόπιο των βρετανικών ΜΜΕ.

Στο κείμενό της η Telegraph υποστηρίζει ότι εάν η Κύπρος λάβει το επιθυμητό δάνειο, τότε πιθανόν η κυπριακή κυβέρνηση να υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας ως μέρος της συμφωνίας. Αυτά, αναφέρει, αναμένεται να έρθουν υπό τη μορφή αύξησης της φορολογίας παρά της περικοπής δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του οίκου Blevins Franks που ειδικεύεται σε φορολογικά θέματα δήλωσε στην εφημερίδα ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αύξησης των φορολογιών στο εισόδημα ή του εταιρικού φόρου αφού οι φορολογικοί συντελεστές στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλοί.»

Σημειώνεται δε ότι ο ψηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο ανέρχεται στο 35% σε σχέση με 46,5% στην Πορτογαλία, 52% στην Ισπανία και 45% στη Γαλλία. Αναφέρεται επίσης το ψηλό αφορολόγητο εισόδημα των 19.500 ευρώ.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Κύπρος δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους με φόρο πολυτελείας σε αντίθεση με την Ισπανία και τη Γαλλία ενώ εφαρμόζει ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για συνταξιοδοτικά εισοδήματα από το εξωτερικό.

Βρετανός που διαμένει στην Κύπρο δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι πιθανόν να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική κατάθεση φορολογικής δήλωσης εκ μέρους όλων των εργαζόμενων ακόμη και αν το εισόδημά τους εμπίπτει στο αφορολόγητο όριο.»

Αναφορά γίνεται και στην πρόθεση αύξησης των τελών ιατρικών υπηρεσιών των κρατικών νοσηλευτηρίων, αύξησης του ΦΠΑ και αύξησης των φόρων επί του καπνού και των αλκοολούχων ποτών.

ΠΗΓΗ: ΣΙΓΜΑ