ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκικά ΜΜΕ για το διάγγελμα: «Οι Κύπριοι παραδέχθηκαν την ήττα»

Τουρκικά ΜΜΕ για το διάγγελμα: «Οι Κύπριοι παραδέχθηκαν την ήττα»

Πρωτοσέλιδα τουρκικές και τ/κ εφημερίδες αναφέρονται στο προχθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα και την οικονομία της Κύπρου.

Με τίτλο «Ο Πρόεδρος απέτυχε» η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι «ο ηγέτης της ε/κ διοίκησης, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε διάγγελμά του μέσω της τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι η χώρα του, από οικονομικής άποψης, χρεοκόπησε». Πρόκειται για ανταπόκριση του Ομέρ Μπιλγκέ από τα κατεχόμενα, στην οποία παρατίθενται αποσπάσματα από το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια, ενώ ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ο κ. Χριστόφιας, που δεν θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές, ροκανίζει το χρόνο με σκοπό να αφήσει στο νέο Πρόεδρο που θα εκλεγεί την ευθύνη των μέτρων που θα ληφθούν έναντι της οικονομικής κρίσης.

Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα, η εφημερίδα, με τίτλο «Η Λεωφόρος Μακαρίου άδειασε», δημοσιεύει μία φωτογραφία της Λεωφόρου Μακαρίου στην Λευκωσία, όπου απεικονίζεται ένα κατάστημα με εκπτώσεις 75% και γράφει ότι αυτή η κατάσταση είναι ενδεικτική της οικονομίας των ελεύθερων περιοχών.

Και η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ κάνει αναφορά στο διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια με τίτλο «Οι Ε/κ παραδέχθηκαν την ήττα».

Η τ/κ Χαβαντίς έχει κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Χρεοκόπησε» το διάγγελμα γράφοντας ότι δήλωσε πως είχε άλλη επιλογή από το να υπογράψει το πακέτο που ετοιμάστηκε από την Τρόικα και ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει νομική διαδικασία επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στις τράπεζες στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρεται επίσης στην έκκληση Χριστόφια για ενότητα, όπως το 1974, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έτσι μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Στο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Χαλκίν Σεσί σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η κατάσταση στην οικονομία είναι τόσο κακή όσο το 1974 και ότι πήρε τις αποφάσεις με πόνο καρδιάς.