ΚΥΠΡΟΣ

Για τον Μάρτιο παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Κύπρο

Για τον Μάρτιο παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Κύπρο

Στο Eurogroup του Μαρτίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εισαγωγή της Κύπρου στο μηχανισμό διάσωσης, επιβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρός του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως εξήγησε, το συμβούλιο καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει από κυπριακής πλευράς για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα. Η τελική έκθεση για τις κυπριακές τράπεζες ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε. Πάντως ο Γιούνκερ προσδιόρισε την ημερομηνία της τελικής απόφασης μέσα στο Μάρτιο, μετά δηλαδή τις προεδρικές εκλογές.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού κράτους είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το Eurogroup παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την καταπολέμησή του και κάλεσε τις κυπριακές αρχές να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν το ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, λαμβάνει το χαρακτήρα «προαπαιτούμενου» για την οριστικοποίηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ