ΚΥΠΡΟΣ

Διορίζουν ξένο οίκο για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο

Διορίζουν ξένο οίκο για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα ληφθεί πιθανότατα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου.

Τον διορισμό ξένου ιδιωτικού οίκου για εξέταση της εφαρμογής στην Κύπρο της νομοθεσίας για ξέπλυμα χρήματος θα συζητήσει το Eurogroup τη Δευτέρα, μετά από εισήγηση της κυπριακής πλευράς, ανέφερε το Reuters. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επικαλέστηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε χθες ότι υπάρχει εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η αξιολόγηση της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας στον τομέα αυτό.

Ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερική εταιρεία αυτή η αξιολόγηση και όχι στην Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, απάντησε ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι χρονικός, η ιδιωτική εταιρεία θα ολοκληρώσει σύντομα τον έλεγχο και θα έχουμε την αξιολόγηση έγκαιρα, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τις αποφάσεις τον Μάρτιο. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την ουσία, η Επιτροπή Moneyval είναι πολύ καλή στην εξέταση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά δεν είναι εξειδικευμένη στην εξέταση της εφαρμογής της νομοθεσίας, που μας ενδιαφέρει πολύ, τόνισε. Ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου δεν ισχύουν, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε, ανέφερε. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα ληφθεί πιθανότατα στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ