ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο τον Απρίλιο η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ

Στην Κύπρο τον Απρίλιο η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ

Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της στα μάτια των πολιτών αλλά και του ευρύτερου κόσμου, επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, προσφωνώντας τη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτή έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, προετοιμάζοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ την οποία θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, μεταξύ 21 και 23 Απριλίου 2013 και της οποίας θα προεδρεύσει.

Τόνισε ότι η συνεισφορά των Γενικών Διευθυντών και του προσωπικού είναι πολύτιμη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εθνικών κοινοβουλίων και για την ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ τους, στο πλαίσιο θεσμοθετημένων και άλλων ανταλλαγών.

Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση από την Κύπρο της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, «μια ιστορική πρόκληση για τη χώρα μας», όπως είπε, τονίζοντας ότι η Κύπρος διήλθε επιτυχώς της πρόκλησης, ανταποκρινόμενη με πληρότητα και επάρκεια σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξένησε οκτώ διακοινοβουλευτικές διασκέψεις οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τη συνεργασία και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων τόσο σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων όσο και μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε πως «καθώς διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της ΕΕ, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε ένα στόχο. Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της Ένωσης ως συνόλου και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της στα μάτια των πολιτών της αλλά και του ευρύτερου κόσμου».

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής της Γαλλίας, Αλέν Ντελκάμπ τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συλλογική ανάμιξη των εθνικών κοινοβουλίων στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση γιατί – όπως σημείωσε – αυτό θα συμβάλει στη μείωση της κριτικής για έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η άποψη άρχισε σταδιακά να στηρίζεται από εθνικά κοινοβούλια και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα γίνει μέσα από θεσμούς.

Στην παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Σωκράτης Σωκράτους, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία και κάλεσε τους συμμετέχοντες να παρέμβουν για υλοποίηση των συμπερασμάτων της Διάσκεψης στα δικά τους κοινοβούλια.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Κύπρο, ο κ. Σωκράτους είπε ότι τους προέδρους θα απασχολήσει ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους λιτότητας καθώς και ο ρόλος που τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Προγραμματίζεται επίσης, ανέφερε, συνάντηση One plus με αντικείμενο το Άρθρο 13 της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και υιοθέτηση των συμπερασμάτων.

Αυτά, τόνισε ο κ. Σωκράτους, είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που αντανακλούν τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη η οποία θα θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και την ευημερία τους.