ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζονται οι επαφές των επικεφαλής της Τρόικας στη Λευκωσία

Συνεχίζονται οι επαφές των επικεφαλής της Τρόικας στη Λευκωσία

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των επικεφαλής της Τρόικας στην Κύπρο για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Οι επικεφαλής των διεθνών δανειστών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αυτή την ώρα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, η οποία άρχισε στις 9.00 στην Κεντρική Τράπεζα, για συζήτηση θεμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούν το κυπριακό μνημόνιο.

Ο κ. Δημητριάδης επέστρεψε χθες στην Κύπρο από τη Φραγκφούρτη, όπου συμμετείχε στη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco με βάση το βασικό και το ακραίο σενάριο, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών και κατά συνέπεια το μέγεθος συρρίκνωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι επαφές της Τρόικας αναμένεται να εντατικοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, με στόχο να κλείσει το μνημόνιο το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ, χθες, νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας και αντιπροσωπειών από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΚΤ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που αφορούν την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Νωρίτερα χθες, οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τους επανέλαβε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν συζητά θέμα κουρέματος καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση», και πως «από τη δική μας πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ποια είναι εκείνα τα θέματα τα οποία είναι εκτός συζήτησης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σαρρής, απορρίπτοντας, παράλληλα, κάθε συζήτηση για τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου.

πηγη icyprus