ΚΥΠΡΟΣ

Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο – Αναβάλλεται η ψηφοφορία

Δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο – Αναβάλλεται η ψηφοφορία

«Θα απορρίψουμε το κούρεμα των καταθέσεων» διαμηνύει τώρα ο Κύπριος πρόεδρος -

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

Ένα «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται στη Μεγαλόνησο με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τα δεδομένα να αλλάζουν από ώρα σε ώρα.

Η κυπριακή κυβέρνηση δίνει σκληρό αγώνα για να βρει τη χρυσή τομή με το επίμαχο νομοσχέδιο της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, βάσει της συμφωνίας του Εurogroup.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται σε συνεχής διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τους βουλευτές, προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ψήφιση της τροποποιημένης πρότασης για το νομοσχέδιο για το "κούρεμα" αναβάλλεται για αύριο Τετάρτη, ενώ κύκλοι της Κυπριακής προεδρίας εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με την αντιπολίτευση.

Το υπό διαπραγμάτευση νομοσχέδιο προβλέπει την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%». Επίσης, για κάθε καταθέτη, θα δοθούν μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων η τιμή των οποίων θα καθοριστεί με διάταγμα του ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα του φυσικού αερίου. Tην ίδια ώρα, υπάρχει πρόνοια να μην ενεργοποιηθεί το σχέδιο προστασίας καταθέσεων.

Αναστασιάδης: Θα απορριφτεί το κούρεμα

Την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Nίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην σουηδική τηλεόραση ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

Σε ερώτηση για πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της.

Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευση του από τις εξελίξεις στο Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το αναμέναμε από την Τρόικα και τους φίλους μας στο Eurogroup».

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Κύπρος πρέπει να διαπραγματευτεί «μόνο με την τρόικα»

Ρωσία: «Αναγκαστική απαλλοτρίωση» το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο