ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην έρευνα για τον Δημητριάδη

Κύπρος: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην έρευνα για τον Δημητριάδη

Την έναρξη διαδικασίας για να διερευνηθεί κατά πόσον ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, παραπλάνησε τους βουλευτές ή απέκρυψε στοιχεία σε σχέση με τους όρους εντολής για την Alvarez & Marshall, αποφάσισε η Βουλή.

Η διαδικασία, που θα περάσει από διάφορα στάδια, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε παραπομπή του διοικητή στον γενικό εισαγγελέα, για ποινικά αδικήματα.

Οι όροι εντολής προς την Alvarez & Marshall αφορούσαν στις συνθήκες υπό τις οποίες οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου βρέθηκαν στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ, όμως, η εταιρεία, στους τρεις τόμους της έκθεσής της, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην «Τράπεζα Κύπρου», για τη «Λαϊκή» περιέλαβε μια σχετικά σύντομη αναφορά στη μετατροπή της «Μαρφίν-Εγνατίας», από θυγατρική σε παράρτημα της «Λαϊκής», αφήνοντας εκτός της έρευνάς της κρίσιμες πτυχές της πορείας της τράπεζας.

Σε σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής, η οποία θα προβεί σε μια αρχική διαπίστωση κατά πόσον υπήρξε πράγματι παραπλάνηση της Βουλής.

Σε τέτοια περίπτωση, η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνέλθει κεκλεισμένων των θυρών και θα αποφασίσει κατά πόσο θα ενεργοποιήσει πρόνοιες της νομοθεσίας, η οποία δίνει δύο επιλογές στο Σώμα: πρώτον, παραπομπή της υπόθεσης στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα και, δεύτερον, σε περίπτωση που κριθεί ότι η υπόθεση αφορά θέμα ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, τότε συστήνεται εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή, η οποία θα διερευνήσει το θέμα.

Ακολούθως, αφού ληφθεί και πάλι έγκριση σε ειδική κλειστή συνεδρία της Ολομέλειας, τα ευρήματα παραπέμπονται στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ