ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μέσα Μαΐου η πρώτη δόση

Κύπρος: Μέσα Μαΐου η πρώτη δόση

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το κυπριακό μνημόνιο από Συμβούλιο Υπουργών. Την ερχόμενη Παρασκευή, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, αναμένεται να καταλήξουν οι εταίροι σε πολιτική συμφωνία, που θα επισφραγιστεί το τέλος Απριλίου με απώτερο στόχο την εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο Μαΐου.

Η επικύρωση

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά δεν είναι οριστικό. Και πρόσθεσε ότι θα λάβει την τελική του μορφή την Παρασκευή. Μετά τη συνεδρίαση του Δουβλίνου, όπου θα ληφθεί πολιτική απόφαση, θα ακολουθήσει η οριστική απόφαση και εν συνεχεία θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια κρατών-μελών της Ευρωζώνης, στις περιπτώσεις εκείνες που μια τέτοια διαδικασία απαιτείται.

Το ξέπλυμα

Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών θα τύχουν ενημέρωσης για την αξιολόγηση της νομοθεσίας σχετικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το κούρεμα και το μοντέλο της Κύπρου

Το "κούρεμα" των καταθέσεων στην Κύπρο ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη, υπό την έννοια ότι θα εφαρμοστεί και αλλού. Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μοντέλο για την Ευρωζώνη, διότι η δομή του τραπεζικού συστήματός της και το μέγεθός της σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι μια μοναδική περίπτωση. Και επισήμανε: "Φτάσαμε σε ειδική λύση γιατί το πρόβλημα ήταν ειδικό, κανένας άλλος τραπεζικός τομέας χώρας της Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα". Βεβαίως, από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών με στόχο την εξυγίανση των τραπεζών, επί τη βάσει της εξής διαδικασίας που προβλέπει, σε περίπτωση εξυγίανσης, όπως πληρώσουν: 1. Μέτοχοι. 2. Ομολογιούχοι. 3. Καταθέτες άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Οι σκέψεις που γίνονται είναι όπως ο Μηχανισμός Σταθερότητας παρεμβαίνει προ των καταθετών.

Αρκούν τα 10 δις ευρώ

Επειδή, δε, το ερώτημα είναι κατά πόσο το μοντέλο της Κύπρου και το ποσό των 10 δις ευρώ θα είναι επαρκές ως βάση διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, απάντησε θετικά.