ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΚΟ: «Κατώτερη των περιστάσεων η ΚΤ Κύπρου»

ΔΗΚΟ: «Κατώτερη των περιστάσεων η ΚΤ Κύπρου»

Κατώτερη των περιστάσεων κρίνεται η Κεντρική Τράπεζα, η οποία επιβάλλει υπερβολικούς και αχρείαστους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το Βουλευτή ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος απευθύνει έκκληση όπως περιοριστούν τα μέτρα στο ελάχιστο και βελτιωθεί η αποδοτικότητα έγκρισης συναλλαγών.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζει την τελευταία υποβάθμιση της Ελληνικής Τράπεζας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, η οποία οφείλεται, «μεταξύ άλλων και λόγω των Μέτρων Περιορισμού Κίνησης Κεφαλαίων, τα οποία χαρακτηρίζει σαν ‘περιορισμένη Χρεοκοπία’ καθώς θεωρεί πως οι τράπεζες της Κύπρου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταθέτες τους».

«Δυστυχώς τεράστια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη φέρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα τις εγκρίσεις των σχετικών αιτήσεων αποδέσμευσης συναλλαγών», αναφέρει ο Βουλευτής, προσθέτοντας ότι «για λόγους που ακόμη δεν έχουν επεξηγηθεί οι σχετικές αιτήσεις δεν εγκρίνονται μέσα σε 24 ώρες όπως ρητά προνοεί το σχετικό διάταγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «τα μέτρα προφανώς παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας – δεν είναι ανάλογα με το πρόβλημα – καθώς επιβάλλουν υπερβολικούς και αχρείαστους περιορισμούς». Για ακόμη μια φορά, προσθέτει, «η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων». Εκφράζει ακόμη τη θέση ότι «αυτή τη φορά η αναποτελεσματικότητας της δεν επηρεάζει μόνο το κύρος και την εικόνα του συγκεκριμένου θεσμού, αλλά πλήττει με άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας».

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ απευθύνει έκκληση προς τη Διοίκηση της Κεντρικής όπως βελτιώσει την αποδοτικότητα της σχετικής Επιτροπής έγκρισης συναλλαγών έτσι ώστε να εγκρίνονται οι συναλλαγές εντός 24 ωρών, όπως περιοριστούν τα μέτρα στο ελάχιστο και όπως αρθούν οι περιορισμοί για τις τράπεζες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή και κίνδυνο φυγής κεφαλαίων.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο η Κεντρική τράπεζα θεωρεί πως δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί σε αυτά τα πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά καθήκοντα, τότε ίσως θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές όπου ο έλεγχος και η έγκριση των συναλλαγών θα διεξάγεται από κάποια άλλη Αρχή, ή και κάποιο άλλο θεσμό του κράτους», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος.