ΚΥΠΡΟΣ

Στα 2 δισ. ευρώ η πρώτη δόση για την Κύπρο, στο 2% περίπου το επιτόκιο

Στα 2 δισ. ευρώ η πρώτη δόση για την Κύπρο, στο 2% περίπου το επιτόκιο

Σε 2 δισ. ευρώ θα ανέρχεται το ποσό της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, που θα δοθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ η δεύτερη δόση θα...ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί στο τέλος Ιουνίου.

Αυτό ανέφεραν στις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές πηγές, αναφερόμενες στη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι για τη δεύτερη δόση δεν θα απαιτηθεί, προηγουμένως αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, αυτές θα αρχίσουν από το Σεπτέμβριο και θα γίνονται πριν την εκταμίευση κάθε δόσης.

Από το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ (9 ευρωζώνη και 1 το ΔΝΤ), 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις ανάγκες σε κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών (εκτός Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής),1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο με βάση το σημερινό υπολογισμό θα κυμαίνεται πλησίον του 2%, υπογράμμιζαν οι ευρωπαϊκές πηγές.

πηγη offsite.com.cy