ΚΥΠΡΟΣ

Τον Ιούνιο η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικ. 12 στην Κύπρο

Τον Ιούνιο η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικ. 12 στην Κύπρο

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου θα αρχίσει μόλις μετακινηθεί η πλατφόρμα εκεί, δηλαδή μέσα με τέλη Ιουνίου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβρη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε παρατήρηση ότι η ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο φαίνεται ασύμφορη και θα ήταν καλύτερα να γίνει μια διασωλήνωση από τα κυπριακά οικόπεδα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι "υπάρχουν οικονομικοί φάκελοι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΦΑ, οι οποίοι δεν έχουν ανοιχτεί λόγω των πρόσφατων γεγονότων, και την ερχόμενη εβδομάδα θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις, αφού ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ερωτηθείς πότε θα υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα του νέου Προέδρου της ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι "σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει στις 8 Μαΐου", άρα "δεν θα έχουμε οποιανδήποτε εξέλιξη για αυτό το θέμα μέχρι την εβδομάδα εκείνη".

Σε ερώτηση πότε θα μπορέσει η Κύπρος να εκμεταλλευθεί το δικό της φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι "για τη δική μας εσωτερική χρήση αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης και ταυτόχρονα κοιτάζουμε και κάποιες επιλογές άλλες, που ενδέχεται να έχουμε, απλά δεν είναι η ώρα να τις ανακοινώσουμε".

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι "η πλατφόρμα θα μετακινηθεί στο 12 μέσα στον Ιούνιο, μέσα με τέλη Ιουνίου, θα αρχίσει η επιβεβαιωτική σχεδόν άμεσα, που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβρη".

"Η διαδικασία είναι ότι, αφού γίνει η επιβεβαιωτική και ξέρουμε τις ποσότητες, την ποιότητα, αλλά και τις ανακτήσιμες ποσότητες, θα πρέπει να γίνει η διαδικασία να ανακηρυχθεί το κοίτασμα εμπορεύσιμο. Δεν την ονομάζω προπώληση. Αυτή είναι η ορθολογιστική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος, δηλαδή μια συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου 20ετής, με την υπόσχεση από την κοινοπραξία ότι θα αρχίσει να παραδίδει αέριο από το 2020 ή από το 2021. Αυτός είναι ο ορθολογιστικός τρόπος που γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή, αμέσως μετά την επιβεβαιωτική και αποδεδειγμένα κοιτάσματα, τότε μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να πωλήσουμε με τον ορθολογιστικό τρόπο τις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα έχουμε από το Αφροδίτη", πρόσθεσε.