ΚΥΠΡΟΣ

Ενημέρωση του προέδρου Βουλής από τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ενημέρωση του προέδρου Βουλής από τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για τις ζυμώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της οικονομίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ανάφερε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και για όλες τις επαφές, συναντήσεις που είχε με πολιτειακούς, θεσμικούς παράγοντες διαφόρων χωρών, για την επίσκεψή του στο Ισραήλ και για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ, στην έδρα του ΟΗΕ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να εντατικοποιούνται οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών και ερωτηθείς ποιά είναι η εικόνα που έχει λάβει από τον Πρόεδρο για το θέμα αυτό, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η εικόνα είναι αυτή που έχει κατ' επανάληψη διαμορφωθεί από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει ότι, δηλαδή, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης οποιωνδήποτε διαδικασιών για λύση του Κυπριακού, λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και, συνεπώς, πριν από το Φθινόπωρο δεν προβλέπεται οποιαδήποτε εξέλιξη».

Ερωτηθείς, αν κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «την ατζέντα την καθορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας».

Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα, τονισε, είναι προφανώς η στοιχειώδης σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων, η εξομάλυνση, και πάλι στοιχειωδώς, των οικονομικών προοπτικών, η εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα -και εδώ το κέντρο βάρος είναι φυσικό ότι πέφτει στην Τράπεζα Κύπρου, δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, θα πρέπει να λειτουργήσει το Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρξει Εκτελεστικός Διευθυντής, για να μπορέσει (η τράπεζα) ως η βασική ατμομηχανή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, να δώσει ώθηση στηνανάπτυξη.

«Όμως, ανάπτυξη χωρίς δυνατότητες δανειοδότησης δεν μπορούν να υπάρξουν», είπε.

Είναι προφανές, δήλωσε ο κ. Ομήρου, από τη χθεσινή συνεδρία στο Eurogroup και από την έκθεση που κατατέθηκε - παρόλο που φαίνεται να έγινε μια προσπάθεια να τηρηθούν κάποια «προσχήματα» μετά τις «επιθέσεις που είχαν διατυπωθεί τους τελευταίους έξι μήνες - ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου κατά του χρηματο-οικονομικού εγκλήματος».

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ