ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στις 30 Μαΐου το δείπνο Αναστασιάδη–Έρογλου

Κύπρος: Στις 30 Μαΐου το δείπνο Αναστασιάδη–Έρογλου

Στις 30 αντί στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανακοίνωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Επίσης, ο Ντ. Έρογλου ανακοίνωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, ότι αναβλήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στα κατεχόμενα το Σαββατοκύριακο. Η επίσκεψη αναβάλλεται γιατί, όπως είπε ο Ντ. Έρογλου, από το τουρκικό ΥΠΕΞ τού ανέφεραν ότι δεν αναμένουν να προκύψει κάτι ιδιαίτερο από το δείπνο.

Για το δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ντερβίς Έρογλου επεσήμανε ότι «ασφαλώς δεν θα λύσει το Κυπριακό εκείνη τη μέρα, ωστόσο θα συζητήσουν για το πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά την κρίση στα κατεχόμενα που οδηγεί σε πρόωρες «εκλογές», ο Ντερβίς Έρογλου αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από τους αντάρτες «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. «Έγραψαν ότι έκανε πραξικόπημα το προεδρικό. Εγώ ποτέ δεν έκανα πραξικόπημα στη ζωή μου» δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου.

Σημείωσε ότι δεν βρίσκεται σε διαμάχη με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν βρίσκεται σε διαμάχη ούτε και με τον «πρωθυπουργό» Ιρσέν Κιουτσιούκ και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο Ιρσέν Κιουτσιούκ τον πολεμά.