ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Επικρίσεις ΕΔΕΚ - Οικολόγων κατά Μπαν Κι Μουν

Κύπρος: Επικρίσεις ΕΔΕΚ - Οικολόγων κατά Μπαν Κι Μουν

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ την προφορική απάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην επιστολή του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι το δείπνο με τον Ντερβίς Έρολγου, στις 30 Μαΐου, θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας δεν απάντησε με επιστολή στον κ. Αναστασιάδη, ενώ παραγνώρισε εντελώς τις αναφορές για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ και των συνεργατών του.

Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Ομήρου, το πρόβλημα Ντάουνερ συνεχίζει να υφίσταται και αυτό που επιβάλλεται είναι η απομάκρυνσή του.

Σχολίασε ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ρόμπεϊ στην Τουρκία, στις οποίες συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο.

Κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι ουδεμία σύνδεση υπάρχει μεταξύ των δύο ζητημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαιτήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ως προς τη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Χλιαρή και αόριστη, που γεννά πολλά ερωτήματα» κρίνουν και οι Οικολόγοι, την απάντηση του εκπροσώπου του Μπαν Κι Μουν στην επιστολή Αναστασιάδη.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, διερωτήθηκε, γιατί ο Μπαν Κι Μουν δεν απάντησε γραπτώς και τόνισε ότι «πρόκειται για πράξη ασέβειας στον θεσμό του Προέδρου».

Διερωτήθηκε επίσης, εάν ο γ.γ. του ΟΗΕ, με τη γενική και αόριστη διατύπωση, επιχειρεί να κρατήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Για τις δηλώσεις Ρόμπεϊ στην Τουρκία η κ. Χρυσοστόμου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «στρουθοκαμηλίζει και επιλέγει να αγνοεί τις σκληρές πραγματικότητες, που αντιμετωπίζει η Κύπρος».