ΚΥΠΡΟΣ

Ερευνητική Επιτροπή: ΟΧΙ σε κατάθεση γραπτής δήλωσης του Χριστόφια

Ερευνητική Επιτροπή: ΟΧΙ σε κατάθεση γραπτής δήλωσης του Χριστόφια

Αποχώρησε από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, χωρίς να καταθέσει, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Χριστόφιας εξέφρασε λύπη, γιατί καταργείται -όπως είπε- η δεοντολογία, όταν καλείται να καταθέσει πριν από τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής είπε ότι όλα έγιναν με τον ορθό τρόπο. Επίσης, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να διαβάσει πρώτα ενώπιον της Επιτροπής δήλωση 25 σελίδων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε ότι αυτό μπορεί να γίνει, αφού προηγουμένως του υποβληθούν ερωτήσεις.

Ο κύριος Χριστόφιας είπε ότι αποχωρεί και θα δώσει συνέντευξη τύπου για να αναγνώσει τη δήλωσή του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο κύριος Χριστόφιας κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, τυχόν αποχώρησή του θα συνιστούσε παράπτωμα. Μετά την αποχώρηση του κ. Χριστόφια από την Επιτροπή αυτή συνήλθε για να εκδώσει ενδιάμεση απόφαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Πικής δέχθηκε τα πυρά του τέως προέδρου για μεροληψία. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής και ότι νιώθει ότι αντιμετωπίζεται ως κατηγορούμενος.Ο τέως πρόεδρος δεν δέχθηκε να ορκιστεί επικαλούμενος το κυπριακό σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο το κράτος είναι κοσμικό.