ΚΥΠΡΟΣ

Σημαντικά ευρήματα από την εποχή του Χαλκού στην Πάφο

Σημαντικά ευρήματα από την εποχή του Χαλκού στην Πάφο

Περίτεχνα κατασκευασμένα επιχρισμένα δάπεδα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα, όπως λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία τροφής, λίθινα παιχνίδια, χάλκινα εργαλεία, και περίαπτα και χάντρες από όστρεα, οστά και λίθο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στις ανασκαφές του 2013 στον οικισμό της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή Κισσόνεργα - Σκαλιά στην Πάφο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που ανακοίνωσε και τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2013, οι εργασίες διεξήχθησαν κατά τον μήνα Ιούλιο από ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τη διεύθυνση της Δρος Lindy Crewe.

Η ομάδα συνέχισε να αποκαλύπτει κατάλοιπα - μεγάλων διαστάσεων - ενός κτηριακού συμπλέγματος, που χρονολογείται στο κατώφλι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (περ. 1750-1600 π.Χ.), τα οποία είχαν μερικώς αποκαλυφθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Επίσης, διερευνήθηκε διαδοχική σειρά δαπέδων σε ένα οικιστικό τμήμα που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περ. 2300 - 1900 π.Χ.).

Κατά την τελευταία φάση κατοίκησης του χώρου κτίστηκε μεγάλο κτηριακό σύμπλεγμα που κάλυπτε περιοχή 750 τ.μ.. Το σύμπλεγμα αυτό ήταν κατασκευασμένο με ποικιλία οικοδομικών τεχνικών, με λίθινα θεμέλια που φτάνουν μέχρι τα 1,2 μ. σε πλάτος. Επιπλέον, ένας μεγάλων διαστάσεων τοίχος, άγνωστης χρήσης, εκτείνεται πέραν των 45 μ. σε μήκος ενώ το τελικό του μήκος δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Μετά από τις περσινές έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο τοίχος περιέκλειε περιοχή 20 Χ 10 μ. αλλά οι φετινές ανασκαφές αποκάλυψαν ότι ο τοίχος δε συνεχίζει σε ευθεία αλλά δημιουργεί καμπύλη σχηματίζοντας ένα S.

ΠΗΓΗ ikypros