ΚΥΠΡΟΣ

Υπουργική σύσκεψη για τις ΚΑ την Πέμπτη

Υπουργική σύσκεψη για τις ΚΑ την Πέμπτη

Υπουργική σύσκεψη, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Εμπορίου και Εργασίας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Τώνης Αντωνίου στην αυριανή σύσκεψη, η οποία συγκαλείται «κατόπιν εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας», θα παρουσιαστούν από πλευράς της εταιρείας οι ενέργειες που έγιναν έως τώρα και θα γίνει συζήτηση για θέματα που αφορούν την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα, «με απαίτηση», όπως είπε, «από την εταιρεία να ενεργοποιηθεί η Κυβέρνηση πιο έντονα και να βοηθήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές», σε θέματα επενδυτών, σχεδίου Β και υλοποίησης του πρώτου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Πρόσθεσε ότι «είναι σοφό και σωστό» να είναι ενήμεροι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους στις τελικές φάσεις στις οποίες εισέρχονται τα διάφορα ζητήματα.

Ο Τώνης Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η διαδικασία του πλεονασμού προσωπικού θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνός ή τις αρχές του επόμενου, προσθέτοντας ότι απομένει να πλεονάσουν περίπου 100 άτομα.

Ο Πρόεδρος των ΚΑ ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία αναμένει την απάντηση της ΕΕ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ολοκληρώθηκαν, με μερική διαφοροποίηση προς το καλύτερο του αρχικού σχεδίου που υποβλήθηκε στις 22 Ιουλίου.

Ανέφερε ως παράδειγμα την αλλαγή του ωραρίου και της αύξησης των ωρών εργασίας από 37.5 σε 39, κάτι το οποίο αντικρίζεται «πολύ θετικά», όπως είπε, από την ΕΕ, διότι συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και γίνονται εξοικονομήσεις στα εργατικά.

«Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις μαζί με την ΕΕ και διαφοροποιήθηκε μερικώς το αρχικό σχέδιο που υποβάλαμε στις 22 Ιουλίου προς το καλύτερο» είπε, σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει αρκετές θετικές ενέργειες που προνοούνταν κι από το σχέδιο και σωστό θα ήταν πριν να το εξετάσει η Επιτροπή να καταγραφούν. Αυτό έγινε τους τελευταίους δύο μήνες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Κατατέθηκε (το σχέδιο) και αναμένουμε τα σχόλια της Επιτροπής Δημοσίων Ενισχύσεων της ΕΕ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με την απάντηση της ΕΕ ο κ. Αντωνίου απάντησε αρνητικά.

Είπε επίσης ότι γίνονται παράλληλα διαπραγματεύσεις πολλών συμβολαίων «τα οποία στις πλείστες των περιπτώσεων είναι ετεροβαρή και κακά για τις Κυπριακές Αερογραμμές», όπως το συμβόλαιο που αφορά τις υπηρεσίες εδάφους το οποίο προϋπέθετε ότι αν δεν διακινούσε 1.2 εκ. επιβάτες η εταιρεία θα πλήρωνε τη διαφορά και αυτό έχει αλλάξει ώστε να μην επιβαρύνεται πλέον με πρόστιμο.