Ανησυχία στην Κύπρο για 32 νέα κρούσματα ιού HIV/AIDS

Ανησυχία στην Κύπρο για 32 νέα κρούσματα ιού HIV/AIDS

Τριάντα δύο νέα κρούσματα του ιού HIV/AIDS καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα στην Κύπρο, αριθμός που σύμφωνα με ειδικούς είναι πολύ μεγάλος, σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού της χώρας, ενώ από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV/AIDS 825 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 423 είναι Κύπριοι και οι 370 ξένοι.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των νέων περιστατικών, με το πιο πρόσφατο να καταγράφεται μόλις προχθές.

Και ενώ η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται, οι νέες μολύνσεις που θα δηλωθούν τελικά για όλο το 2013 εκτιμάται ότι θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν είχε ήδη καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη έξαρση του Aids στην Κύπρο, οι απόψεις των ειδικών διίστανται.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης για τους φορείς του AIDS (ΚΥΦΑ) Στέλλα Μιχαηλίδου είπε πως οι αριθμοί των νέων περιστατικών που καταγράφονται φέτος είναι ανησυχητικοί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη έξαρση του Aids.

Από πλευράς του, ο Υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος για το Aids του Υπουργείου Υγείας Δρ. Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού πάντα υφίσταται, εντούτοις προς το παρόν η Κύπρος δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή έξαρση.

Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί υπάρχουν οροθετικά άτομα, που έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν ακόμα ή έχουν διαγνωστεί στο εξωτερικό και δεν είναι καταγεγραμμένα στα επίσημα αρχεία του Υπουργείου Υγείας, γεγονός -όπως είπαν- που πιθανόν να αυξήσει τα νέα περιστατικά μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, η επιπόλαια σεξουαλική συμπεριφορά, η αύξηση των ναρκωτικών και η μετακίνηση πληθυσμού μέσω των οδοφραγμάτων, αποτελούν παράγοντες πολύ επικίνδυνους, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια έξαρση του φαινομένου.

Όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα περισσότερα περιστατικά από όσα καταγράφονταν την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια, για να προσθέσει πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό, ώστε η πολιτεία να αρχίσει να ανησυχεί.

Σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα επικοινώνησαν με το ΚΥΦΑ πέντε νέα περιστατικά από την Κύπρο, τα οποία ζητούσαν πληροφορίες, γιατί δεν ήξεραν πού θα έπρεπε να αποταθούν για περαιτέρω εξετάσεις.

ΠΗΓΗ ikypros