ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό και οικονομία στο ραντεβού Αναστασιάδη – Κάμερον

Κυπριακό και οικονομία στο ραντεβού Αναστασιάδη – Κάμερον

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον, σήμερα στο Λονδίνο.

«Επανέλαβα την αναγκαιότητα υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα δημιουργήσουν μια άλλη ατμόσφαιρα, αλλά και δυναμική στο διάλογο και που θα συμβάλουν προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» τόνισε και συνέχισε:

«Στο κοινό ανακοινωθέν που έχουμε εκδώσει γίνεται αναφορά στα οφέλη τόσο για την Κύπρο όσο και ευρύτερα για την περιοχή από την επίλυση του Κυπριακού, ενώ στο ίδιο ανακοινωθέν γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη επίτευξης λύσης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν και σε θέματα ΕΕ, όπου έχουμε διαπιστώσει να έχουμε κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην προσπάθεια μας να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόγραμμα της νεανικής ανεργίας και γενικότερα να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά αδιέξοδα.

Επέλεξα να αφήσω τελευταίο για να σας αναφέρω την επιτευχθείσα ιστορική κατʼ εμένα Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιοχών εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία προνοεί και τη διάθεση προς πολεοδομική ανάπτυξη σχεδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης που καλύπτει το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας που βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Η Συμφωνία αυτή επηρεάζει πέραν των 15 κοινοτήτων και διανοίγει μεγάλες προοπτικές στα θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Video: Τι σημαίνει η συμφωνία Κύπρου-Βρετανίας για τις Βάσεις