ΚΥΠΡΟΣ

Σε 6 μήνες, εφικτή η ανάπτυξη περιουσιών στις Βάσεις

Σε 6 μήνες, εφικτή η ανάπτυξη περιουσιών στις Βάσεις

Την εκτίμηση ότι σε έξι μήνες θα είναι εφικτό να αρχίσει η ανάπτυξη περιουσιών, στο έδαφος των βρετανικών Βάσεων μετά και τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου.

Στη συνεδρία, βουλευτές και κοινοτάρχες αλλά και Δήμαρχοι περιοχών που βρίσκονται εντός των Βάσεων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ιστορική συμφωνία.

Ο Σωκράτης Χάσικος εξήγησε ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για τον καθορισμό των πολεοδομικών ζωνών, καθώς θα εξαιρεθούν οι χώροι των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Με τη συμφωνία εξήγησε, αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί, όπως τουριστικές, αγροτικές, αλλά κυρίως αυτοί που αφορούν τις αγοραπωλησίες, οι οποίες πλέον δεν θα περιορίζονται στους ντόπιους.

Τα έργα υποδομής επισήμανε, θα χρηματοδοτούνται από την κυπριακή δημοκρατία. Στις περιπτώσεις που εξυπηρετούνται οι στρατιωτικές βάσεις, το κόστος θα καταμερίζεται και στις Βάσεις. Τα πολιτικά και ποινικά αδικήματα σημείωσε , θα δικάζονται σε δικαστήρια της δημοκρατίας. Ωστόσο για υποθέσεις, όπως εγκλήματα, φόνοι, παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας και άλλα, θα εξακολουθούν να δικάζονται στα δικαστήρια των βάσεων.

Διαβάστε επίσης

Video: Τι σημαίνει η συμφωνία Κύπρου-Βρετανίας για τις Βάσεις