ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο – Αντιδρά η τρόικα

Στον αέρα οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο – Αντιδρά η τρόικα

Στον αέρα βρίσκεται πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων αφού η τρόικα απορρίπτει την παράγραφο της τροπολογίας του ΔΗΚΟ που προβλέπει την διασφάλιση του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου για τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η τρόικα δεν δέχεται επίσης την υποπαράγραφο που αναφέρεται σε συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις εργοδότησης, παράγραφος η οποία σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θεωρείται πλεονασμός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ.

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση καταθέτοντας το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών πιστεύει ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση ήταν στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Η Κυβέρνηση θεωρεί είπε, ότι και οι τροποποιήσεις που αποδέχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν και αυτές μέσα στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης και των συζητήσεων με την Τρόικα.

«Ελπίζουμε να μείνουμε μέσα στα πλαίσια, για να έχουμε την αποδοχή από πλευράς των δανειστών μας, διότι τίθεται θέμα εκταμίευσης της δόσης και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο δίχως την εκταμίευση να βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων τον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει αν η Τρόικα δυσανασχετεί με τη όλη εξέλιξη της πορείας του νομοσχεδίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σίγουρα εάν ανατραπεί η βασική αρχή και φιλοσοφία του νομοσχεδίου θα υπάρξει πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Πρέπει να αναμένουμε την Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα – της οποίας βέβαια δεν μπορώ να προκαθορίσω την εξέλιξη και τη συζήτηση. Η Κυβέρνηση είναι σαφής: πρέπει να παραμείνουμε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και των θέσεων και απόψεων των δανειστών μας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και την αξιοπιστία μας και να εκταμιευθεί η δόση», κατέληξε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών είναι σε συνεχή επαφή με τους δανειστές μας και αν χρειαστεί για οτιδήποτε θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο».