ΚΥΠΡΟΣ

40 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου

40 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου

Με αφορμή τα 40 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου, έγινε στις 2 Ιουλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εκδήλωση που διοργάνωσαν οι κινήσεις της Πατριωτικής Αριστεράς.

Το θέμα «Ελλάδα-Κύπρος: Απειλές, προοπτικές-40 χρόνια εισβολής και κατοχής» ανέπτυξαν οι : Γ. Λιλλήκας Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Κύπρου. Γ. Αρσένης πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δ. Κωνσταντακόπουλος συγγραφέας - δημοσιογράφος Η. Νικολόπουλος Καθηγητής συνταγματικού δικαίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και Θ. Στοφορόπουλος πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.

Παρεμβάσεις έγιναν από την Α. Καλογερή βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ και την Σ. Αγγελίδου δημοτική σύμβουλο Αθήνας.

Ο Γ. Λιλλήκας υποστήριξε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις είναι απαραίτητες για την αφύπνιση του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρθηκε στην απειλή που υφίσταται όχι μόνο ο κυπριακός λαός αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός, από την Τουρκία. Το 40% πλέον του κυπριακού εδάφους όπως ανέφερε κατέχεται από την Τουρκία. Το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι θέμα εισβολής και κατοχής.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ και στόχος της είναι, μέσω ενός σχεδίου τύπου Ανάν, να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο τουρκικών και αγγλοαμερικανικών συμφερόντων και, μετά από παρουσία 3.000 χρόνων, να εκλείψει ο Ελληνισμός. Μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα στο Αιγαίο και τη Θράκη» τόνισε ο κ. Λιλλήκας.

«Στην Κύπρο κάποιοι αρχηγοί κομμάτων αναφέρουν ότι η λύση Ανάν θα φέρει την ανάπτυξη και είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έφεραν σε αυτό το σημείο την μεγαλόνησο. Οι ίδιες σχολές σκέψης ανακήρυσσαν τον Ερντογάν σε σύγχρονο ηγέτη με γνωστά τα αποτελέσματα και οι δικές τους πολιτικές υποχωρήσεων αυξάνουν τις επεκτατικές σκέψεις της Τουρκίας».

Ο Γ. Λιλλήκας σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το διαχρονικό ρόλο των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το γεγονός ότι φυσικό σύμμαχο και υποστηρικτή των συμφερόντων τους στην περιοχή μας θεωρούν την Τουρκία .

Ο Γ. Αρσένης υποστήριξε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών οφείλει να είναι διαρκής και να στηρίζεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο.

Αποσαφήνισε ότι το κυπριακό θέμα δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το πρόβλημα της Θράκης ή το μνημόνιο. Τα 40 χρόνια από την διχοτόμηση της μεγαλονήσου έχουν εισάγει στην νοοτροπία των συμπολιτών μας μια αίσθηση άλυτου προβλήματος. Είναι ανάγκη, όπως ανέφερε, οι Έλληνες να πιέσουν και να συνταχθούν σε κινήματα πολιτών για το πρόβλημα.

Υπήρχαν ευκαιρίες στο παρελθόν. Μία με την ετυμηγορία του Κυπριακού λαού το 2004 και η δεύτερη με το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Και οι δυο πέρασαν χωρίς να εκμεταλλευτούμε κάτι. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τη θωράκιση που εξασφάλισε για τον Ελληνισμό η δημιουργία και αντίληψη της ενιαίας αμυντικής γραμμής σε Θράκη – Αιγαίο – Κύπρο, κάτι που ανατράπηκε με την οδυνηρή υποχώρηση Ελλάδας και Κύπρου στην υπόθεση των πυραύλων S-300 ύστερα από τις πιέσεις του αγγλοαμερικανικού παράγοντα. Αν συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις και δεχθούμε μία νέα εκδοχή του σχ. Ανάν, τότε θα τελειώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο.

Ο δημοσιογράφος Δ. Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι 10 χρόνια μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο το εκείνο σχέδιο Ανάν αποτελούσε προπομπό των δανειακών συμβάσεων και του μνημονίου.

Περιέγραψε την καταστροφή που συντελέσθηκε και συντελείται στη χώρα μας με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, ενώ τόνισε ότι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν θα σημάνει τη διάλυση του Κυπριακού κράτους. Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα και οικονομικό πόλεμο που συνιστά θανάσιμη απειλή προσέθεσε για να συνεχίσει πως η λύση είναι η συγκρότηση μετώπου κοινωνικής – εθνικής σωτηρίας με σαφείς θέσεις για τα εθνικά ζητήματα και το χρέος.

Εάν η Αριστερά είχε τέτοιες σαφείς θέσεις θα ήταν ήδη κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία. Ο Θ. Στοφορόπουλος με μια σε βάθος ανάλυση του Κυπριακού προβλήματος υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να θέσει τέρμα στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα για το Κυπριακό. Επί 40 χρόνια, και τώρα και με την συμμετοχή της στις χιαστή διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα λαμβάνει μέρος στην διαδικασία «για την επίλυση του Κυπριακού», που αποτελεί συνέχεια της πολιτική συνομωσίας του 1974 και σκοπό έχει τη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της εθνοκάθαρσης, του εποικισμού, του ψευδοκράτους, των παρεμβατικών «εγγυήσεων»¨, των Βρετανικών βάσεων και κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων, της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής υπαγωγής του Κυπριακού λαού στην επικυριαρχία Τουρκίας και Γερμανίας.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Ηλ. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελούσε μία παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία αφού δημιουργούσε ένα εκτρωματικό από θεσμική σκοπιά κράτος που δεν έχει υπάρξει πουθενά και ποτέ στον κόσμο.

Ανέφερε πως με το σχέδιο Ανάν αναγνωρίζονταν δύο λαοί και δύο οντότητες – συνιστώντα κράτη και δημιουργείτο μία χαλαρή Συνομοσπονδία και όχι μία Ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική εξουσία, προέκυπταν έτσι δύο ισότιμες πολιτείες χωρίς να ισχύει δημοκρατική αρχή και αρχή πλειοψηφίας. Στη συνέχεια παρουσίασε τις συνταγματικές βάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το ζήτημα της κεντρικής εξουσίας χωρίς να θίγεται η ισότητα των δύο κοινοτήτων. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ισχυρής κεντρικής εξουσίας για ένα δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, κατέληξε.

Σαράντα (40) χρόνια μετά τον Αττίλα στην Κύπρο άλλαξαν πολλά στο παγκόσμιο σκηνικό ανέφερε η Α. Καλογερή. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η αναγκαιότητα του αγώνα για αυτοδιάθεση και απελευθέρωση.

Με την ιστορική φράση του Τ. Παπαδόπουλου «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα» ξεκίνησε την παρέμβασή της η Σ. Αγγελίδου. Στη συνέχεια ανέλυσε τα αρνητικά μιας λύσης τύπου Ανάν.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Γ. Μπαλάφας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Καραγιάννης από τους ΑΝΕΛ και Γ. Παπασίμος από το ΠΡΑΤΤΩ.

Εκδήλωση για το Κυπριακό θα γίνει στην Αίγινα στις 12-7-14 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με ομιλητές τους: Θ. Στοφορόπουλο, Φ. Φράγγο και Μ. Καραβαζάκη.

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις για το Κυπριακό έδωσε ο γ.γ.του υπουργείου Εξωτερικών