ΚΥΠΡΟΣ

Πισσαρίδης: Αρνητική για την Κύπρο η αστάθεια της ευρωζώνης

Πισσαρίδης: Αρνητική για την Κύπρο η αστάθεια της ευρωζώνης

Ο νομπελίστας και πρόεδρος του συμβουλίου οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg για πιθανή έξοδο της Κύπρου στις αγορές τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την αναταραχή που υπάρχει σε αρκετές οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε στο SigmaLive, ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στις οικονομίες του νότου. «Οι επενδυτές βλέπουν την ευρωζώνη σαν σύνολο. Οπότε εάν η ευρωζώνη δεν πάει καλά, θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στην Κύπρο και οι επενδυτές θα αποσυρθούν», εξήγησε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι σε γενικές γραμμές οι επενδυτές περιορίζονται σε εσωτερικές επενδύσεις αφού γνωρίζουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της χώρας τους.

Λόγο έκανε και για τις αξιολογήσεις της Τρόικας τονίζοντας ότι εάν η Τρόικα αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της Κύπρου τότε η έξοδος στις αγορές θα είναι ευκολότερη.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, αφού παρόλο που κατάφερε να αντλήσει μόνο 1,5 δις- ενώ η αρχική σκέψη αποσκοπούσε στα 3δις - είναι σημαντικότερο το ότι κατάφερε να βρει αγοραστές με ένα επιτόκιο 3.5%.

Όπως διευκρίνισε, ο κ. Πισσαρίδης, ένας από τους λόγους που η Ελλάδα άντλησε λιγότερο κεφάλαιο, ήταν το χαμηλό επιτόκιο των ομολόγων, ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί αβεβαιότητα.

Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, αυτό, είπε, ήταν θετικό, δεδομένου ότι χαμηλότερο επιτόκιο σημαίνει λιγότερα έξοδα για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Πέρασε η φορολόγηση των ακινήτων στην Ολομέλεια της Κύπρου