ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Παραβίαση αρχών η υπαναχώρηση Αναστασιάδη

Ομήρου: Παραβίαση αρχών η υπαναχώρηση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά που πέρασε για το Κυπριακό αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στα επαρχιακά γραφεία της ΕΔΕΚ στην Πάφο για κοπή της Βασιλόπιτας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβούλιου Αρχηγών, λέγοντας πως παρά την ύπαρξη αρκετών αντίθετων απόψεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με χθεσινή απογευματινή του δήλωση , ανέφερε ότι εάν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν το φυσικό αέριο, δεν έχουν συμφωνηθεί και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στο τέλος των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων μαζί με το εδαφικό.

Επεσήμανε επίσης πως ενώ το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αρχηγών είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχτούμε ποτέ στις διαπραγματεύσεις να συζητηθεί θέμα φυσικού αερίου με τη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πραγματικότητα έχει παραβιάσει αυτή την αρχή.

Αυτή είναι μια τεράστια υποχώρηση, ανέφερε, σημειώνοντας πως η προσπάθεια εξευμενισμού της Τουρκίας εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια με διαρκείς υποχωρήσεις, δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στο να εγείρονται συνεχώς από πλευράς Τουρκίας και νέες αξιώσεις.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη πως το 2014 παρατηρήθηκε η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας. Αυτή την φορά, συνέχισε, "η Τουρκία δεν αμφισβητεί απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη με την εισβολή στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ", αλλά αυτό που κάνει η Τουρκία πρόσθεσε αυτή τη φορά , "είναι να προσπαθεί να παρεμποδίσει και να ακυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη ".

Προειδοποίησε επίσης, πως η ανοχή ή η μη λήψη εκείνων όλων των μέτρων που μπορούσαν και πρέπει να ληφθούν θα οδηγήσει στην δημιουργία διεθνώς μιας εικόνας ότι "εδώ υπάρχει μια διαφορά, υπάρχει γκρίζα ζώνη και όχι μόνο".

Ο κ. Ομήρου είπε πως εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης με πρωτοφανή ανεργία, με βάθεμα της ύφεσης και με κοινωνική δυστυχία. Όσο και αν η Κυβέρνηση, είπε, επέμενε ότι έχουμε επιστρέψει στις αγορές και ότι προοιωνίζεται η έξοδος από την ύφεση τα προβλήματα του λαού παραμένουν.

Δική μας θέση σταθερή και αμετακίνητη, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές της μετά θρησκευτικής προσήλωσης υποταγής στις εντολές της Τρόικας και επιτέλους, είπε, να κατανοήσει ότι "θα πρέπει να υιοθετήσει μια διεκδικητική διαπραγμάτευση". Σημείωσε παράλληλα πως η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει αυτή την πρόταση.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στο να προστατεύσει εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού, τις κοινωνικά ευάλωτες οι οποίες όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά από υπαιτιότητα άλλων περνούν σήμερα οικονομικές δυσκολίες.

Αναφερόμενος στις δημαρχιακές εκλογές στην Πάφο, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ΕΔΕΚ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έναν άξιο ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Άριστο Βασιλειάδη, ο οποίος, όπως είπε,έχει όλα τα εχέγγυα και πρότερο έντιμο βίο για να μπορέσει επάξια και να εκπροσωπήσει την ΕΔΕΚ αλλά και το σύνολο της κοινωνίας της Πάφου.

Εξάλλου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Άριστος Βασιλειάδης που παρέστη στην εκδήλωση εξέφρασε την συγκίνηση του που το ΚΣΕΔΕΚ τον στηρίζει σ' αυτή του την προσπάθεια και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πλήρως αντικειμενικός και δίκαιος.

Δεν έχω καμία δέσμευση και καμία υποχρέωση σε κανέναν, ανέφερε. Πρόσθεσε πως προσπάθεια όλων είναι η επικέντρωση στα προβλήματα που υπάρχουν προκειμένου να επιλυθούν γρήγορα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις