ΚΥΠΡΟΣ

Ετοιμάζεται για εξαγωγές φυσικού αερίου η Κύπρος

Ετοιμάζεται για εξαγωγές φυσικού αερίου η Κύπρος

Προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας παρά τις αρνητικές εξελίξεις και την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για εξαγωγή φυσικού αερίου στις περιφερειακές αγορές.

Όπως το ίδιο το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε, άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι η εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 στις αγορές της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις τόσο με την Αίγυπτο, για μεταφορά ΦΑ στα τερματικά Ιτκού και Νταμιέττα μέσω αγωγού, αλλά και με την Ιορδανία.

Συγκεκριμένα, με την Αίγυπτο, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο να ξεπεραστούν οι τεχνικές προκλήσεις και αν όλα πάνε καλά, τότε θα επεκταθούν και σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών. Προς το παρών εξετάζεται η πορεία του αγωγού, το βάθος της θάλασσας, πού θα γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις κτλ.

Οι εξελίξεις στην Ιορδανία, είναι επίσης ευνοϊκές για την Κύπρο, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Παράλληλα οι εξελίξεις στο Ισραήλ μετά την εμπλοκή που υπήρξε αναφορικά με την ανάπτυξη του οικοπέδου Λεβιάθαν, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη Λευκωσία.

Συνεπώς η επιλογή της Κύπρου για την Ιορδανία κερδίζει έδαφος, ενώ δεν θεωρείται τυχαία ούτε και η πρόσκληση του Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αναμένεται να κλειδώσει σύντομα και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Όπως η ίδια πηγή ανέφερε, οι προσδοκίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι υψηλές και συγκεκριμένα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν τους στόχους που αναφέραμε. Δηλαδή την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία να είναι συμφέρουσα για τη Λευκωσία και οι παράγοντες που θα το καθορίσουν θα είναι οι ποσότητες εξαγωγής, οι τιμές, η χρονική διάρκεια του συμβολαίου και γενικότερα οι εμπορικοί όροι.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις