ΚΥΠΡΟΣ

Δεύτερος τάφος αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα

Δεύτερος τάφος αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα

Συνεργεία της ΔΕΑ εντόπισαν χθες και τα πρώτα οστά σε δεύτερο σημείο, στο οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι θάφτηκαν αγνοούμενοι.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, ανέφερε πως όντως εντοπίστηκαν οστά από την πρώτη μέρα έναρξης των εκσκαφών, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ θετικό υπό την έννοια ότι κερδίζεται χρόνος, οπόταν θα αρχίσουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα εκσκαφές σε άλλα σημεία.

Αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι οριοθετούν τον χώρο της εκσκαφής και αφού καθαριστεί η περιοχή θα εντατικοποιηθεί η έρευνα, πρόσθεσε ο κ. Νέστορος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πρώτα στάδια των εκσκαφών υπήρξε απογοήτευση, αφού διαφαινόταν ότι θα αποτύγχανε και η 12η προσπάθεια που καταβλήθηκε από το 2005 και εντεύθεν. Ο Τουρκοκύπριος μάρτυρας επέμεινε στην ορθότητα της θέσης του ότι οι αγνοούμενοι βρίσκονταν όντως στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά, και παρά τη θέση που εξέφρασαν κάποιοι πως έπρεπε να εγκαταλειφθεί το αρχικό σημείο, άρχισαν εκσκαφές που οδήγησαν στον εντοπισμό των είκοσι λειψάνων.

Ο κ. Νέστορος σημείωσε πως από την αρχή πίστευε πως οι πληροφορίες ήταν έγκυρες και γι’ αυτό στήριξε την προσπάθεια.

Με βάση τις απώλειες που είχε η Εθνική Φρουρά τις πρώτες μέρες της εισβολής κατά μήκος της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία, αναμενόταν ότι θα εντοπίζονταν περίπου 40-45 λείψανα. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του Τουρκοκύπριου πληροφοριοδότη, τότε στο σημείο που άρχισαν χθες οι εκσκαφές αναμένεται να εντοπιστούν άλλα περίπου είκοσι λείψανα. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται περίπου 70 μέτρα δυτικά από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα είκοσι λείψανα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίστηκαν πως περισυνέλεξαν περίπου 200 Ελληνοκύπριους νεκρούς από τις μάχες της Λευκωσίας, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε να τους παραλάβει, κάτι το οποίο διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα.

Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται να διενεργηθούν εκσκαφές και σε τρίτο σημείο στο οποίο, όπως γράφτηκε και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ίσως υπάρχουν άλλα δεκαπέντε λείψανα.

philenews.com

Σχετικές ειδήσεις