Επαφές Χριστόφια-Έρογλου για το Κυπριακό

Επαφές Χριστόφια-Έρογλου για το Κυπριακό

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες επαφές των Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ούτως ώστε να προγραμματιστεί η συχνότητα των συναντήσεων των δύο ηγετών αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την επόμενη τριμερή, του Ιανουαρίου 2012.

 

Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμερούς, με σχεδόν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο «μετάλλαξης» της διαδικασίας.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις, όπως γράφει η ιστοσελίδα της «Καθημερινής» Κύπρου , αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν γύρω στις δέκα συναντήσεις μεταξύ τους μέχρι την επόμενη τριμερή, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η μεθοδολογία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με «πρόσωπο επαφής» τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών.

Ως προς την ατζέντα των συνομιλιών, αυτή έχει εν πολλοίς καθοριστεί από την τριμερή της 31ης Οκτωβρίου της Νέας Υόρκης, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στα κεφάλαια και στα «κεφαλαιώδη ζητήματα», στα οποία δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Αυτά είναι η πτυχή της Εκτελεστικής Εξουσίας του κεφαλαίου της «Διακυβέρνησης», η παραμονή εποίκων της πτυχής της «Ιθαγένειας», τα κριτήρια επιστροφής περιουσίας του κεφαλαίου «Περιουσιακού» και το κεφάλαιο του «Εδαφικού».

Πάντως, εντός διπλωματικών κύκλων αναπτύσσεται και η ιδέα για αναβολή του ραντεβού της τριμερούς του Ιανουαρίου, για τον Μάρτιο του 2012, στην περίπτωση που δεν σημειωθεί καμία πρόοδος στα κεφαλαιώδη ζητήματα, και ως εκ τούτου και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό.