ΚΥΠΡΟΣ

Οι Κυρηνειώτες ψηφίζουν για το νέο Μητροπολίτη τους

Οι Κυρηνειώτες ψηφίζουν  για το νέο Μητροπολίτη τους

Tο πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, σε διαδοχή του αποβιώσαντος Μητροπολίτη Παύλου.


Συγκεκριμένα, το Μητροπολιτικό θρόνο διεκδικούν ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης και ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου ενώ και οι τρεις κατάγονται από την Κερύνεια.

Είκοσι έξι χιλιάδες αριθμεί το σύνολο των Ορθοδόξων χριστιανών, που φέρουν δικαίωμα ψήφου. Η ψηφοφορία είναι μυστική και κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει μόνο ένα εκ των υποψηφίων.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις τέσσερις το απόγευμα ενώ τα αποτελέσματα θα εξαχθούν γύρω στις οκτώ το βράδυ.

Οποιοσδήποτε ψηφοφόρος μπορεί να υποβάλει εντός τριών ημερών ενστάσεις στην Ιερά Σύνοδο περί της εκλογικής διαδικασίας (δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου 2011, στις 21 και 22 του ιδίου μηνός).

Εντός πέντε ημερών μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί και αποφανθεί οριστικώς και μετά θα προχωρήσει στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπροσώπου, εκ των τριών προσώπων που θα πλειοψηφήσουν. Σε περίπτωση ισοψηφίας.

Εντός τριών ημερών από της καταρτίσεως του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί προς εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας. Θα προηγηθεί Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Λευκωσία.

Η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από 17 μέλη. Για να εκλεγεί Μητροπολίτης στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται εννέα ψήφοι. Αν ουδείς δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία θα γίνει δεύτερη εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων. Σε περίπτωση ισοψηφίας ο νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί με κλήρωση.

Μέλος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως η σημερινή ψήφος του ποιμνίου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η τελική εκλογή του νέου Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο να γίνει μακριά από συμμαχίες και προσωπικές προτιμήσεις. Διαφορετικά οι Συνοδικοί θα δείξουν ότι δεν σέβονται το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κυρηνείας.

Αναφορικά με τον νέο Μητροπολίτη, έγκυρη εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε ότι η πρόκληση θα είναι μεγάλη.

Σε περίπτωση λύσης του κυπριακού, και αν η Κυρήνεια θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι σήμερα σχέδια λύσης του κυπριακού, «τότε ο νέος Μητροπολίτης θα πρέπει να είναι πρόθυμος και έτοιμος, σύμφωνα και με τους Ιερούς Κανόνες, να εγκατασταθεί στην κανονική έδρα της Επισκοπής του, εκτός αν αυτό δεν το επιτρέψει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Διαφορετικά, δεν θα έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της παραίτησης του».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων