ΚΥΠΡΟΣ

18 δισ. τα οφέλη από την εξεύρεση φυσικού αερίου

18 δισ. τα οφέλη από την εξεύρεση φυσικού αερίου

Στα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν από τη πιθανή εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Παπαναστασίου.

Ο καθηγητής μιλώντας σε διάλεξη με τίτλο «Στρατηγική ορθής διαχείρισης της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου-φυσικού αερίου για την Κύπρο», τόνισε ότι τα οφέλη ενδέχεται να φτάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης φυσικού αερίου και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για τις πολιτικές και τεχνικές προκλήσεις, όπως η αντιπαράθεση Λιβάνου-Ισραήλ, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, τα βαθιά νερά (1.700 - 2.500 μέτρα) και το σεισμογενές της περιοχής.

Από την άλλη, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αδιαφάνειας και βραχυπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.

Σε ότι αφορά το θέμα της υποδομής για μεταφορά του φυσικού αερίου στις αγορές ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι «λόγω των πολιτικών προβλημάτων και του Κυπριακού, μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία δεν φαίνεται δυνατή, ενώ οι τεχνικές δυσκολίες για αγωγούς σε Ελλάδα - Ισραήλ και Κύπρου καθιστούν το εγχείρημα δυσχερές και ασύμφορο», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Πρόσθεσε ότι η υγροποίηση του φυσικού αερίου είναι η καλύτερη λύση.

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος και να υπάρξουν οι σωστές υποδομές που λαμβάνουν υπόψη και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο καταλληλότερος χώρος είναι το Βασιλικό και το κόστος για το έργο φτάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάλεξη προτάθηκε η δημιουργία Κυπριακού φορέα υδρογονανθράκων, ο οποίος σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να είναι κυβερνητικός και να έχει ρυθμιστικό, εποπτικό, διαχειριστικό και συμβουλευτικό ρόλο.