ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι πραγματικά συμβαίνει με τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Δένδιας-Τσαβούσογλου
Δένδιας-Τσαβούσογλου
Intimenews

Όλη η αλήθεια για τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι πολύ πιθανόν να έχουν ένα σύντομο τετ α τετ (το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμη) στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» που διοργανώνουν τα Σκόπια.

Το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία και η στοχοποίηση του ίδιου του ΥΠΕΞ από τα Μέσα και τους αξιωματούχους της γείτονος, έχει επιδεινώσει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να στέλνει σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ωστόσο θα συνεχίσει μέσω της διπλωματικής οδού να διεθνοποιεί το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο ίδιο φόρουμ στην Οχρίδα Δένδιας - Τσαβούσογλου

Στο φετινό «Prespa Forum Dialogue» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι πρόεδροι της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η γενική γραμματέας του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, όπως και υπουργοί Εξωτερικών αρκετών χωρών.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συμμετάσχει σε πάνελ με τίτλο «Το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομες διμερείς συναντήσεις με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ καθώς και με την αναπληρώτρια γγ των Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν ακόμη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Δένδια: «Ρισκάρει πόλεμο για να γίνει πρωθυπουργός – Ας έρθει να μάθει μπάνιο»

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις καθημερινές προκλήσεις – σε ρητορικό επίπεδο ακόμα – από την πλευρά της Τουρκίας και διαμηνύει σε όλους τόνους, με τελευταία δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την «κόκκινη γραμμή» που αφορά την κυριαρχία των νησιών.

Στο «οπλοστάσιο» της Ελλάδας, πέραν της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, και δηλώσεις όπως αυτές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ότι οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

«Θα πάθετε ό,τι και στο παρελθόν αν συνεχίσετε να μας βάζετε απέναντί σας» είπε νωρίτερα ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας στη ρητορική του την Μικρασιατική Καταστροφή ενώ στο «παιχνίδι» παραμένουν και τα τουρκικά ΜΜΕ με αποκορύφωμα την ανοίκεια επίθεση σε βάρος του Νίκου Δένδια και την επιχείρηση εμπλοκής στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Τελευταίο χρονικά ένα απαράδεκτο άρθρο της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Μιλιέτ» με τίτλο «ο άνθρωπος που ρίσκαρε με πόλεμο με την Τουρκία για να γίνει πρωθυπουργός», και αναφέρεται στον έλληνα ΥΠΕΞ με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ανυπόστατα επιχειρήματα και ψεύδη.